Skoči do osrednje vsebine

Predstavljen nov zbornik o pomenu tradicije agrarnih skupnosti in njihovega ohranjanja

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil predstavitve zbornika o agrarnih skupnostih z naslovom: Slovenske srenje kot izročilo in priložnost, ki ga je izdalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Združenjem predstavnikov agrarnih skupnosti Slovenije, agrarnimi skupnostmi, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in strokovnjaki s tega področja. Zbornik predstavlja pomen tradicije agrarnih skupnosti in njihovega ohranjanja in je prvi tak zbornik v Sloveniji.

Zbornik, izdan v času slovenskega predsedovanja Svetu EU, osvetljuje temeljne pojme o agrarnih skupnostih, njihovo časovno in geografsko porazdelitev ter organizacijo. Kot najstarejša živa domača institucija si nedvomno zaslužijo spoštovanje in varovanje. V zborniku so zbrani prispevki več kot 80 agrarnih skupnosti iz Slovenije in zamejstva predstavniki agrarnih skupnosti so v prispevkih opisali delovanje svoje agrarne skupnosti, težave in dobre prakse. Gre za prvi tak zbornik v Sloveniji z obširnim uvodom in zaključkom strokovnjakov s tega področja, v samem jedru pa so po posameznih regijah predstavljene agrarne skupnosti. Pri pisanju je sodelovalo več kot 110 avtorjev, besedila pa so nastajala od novembra 2020 do januarja 2021 na pobudo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zbornik nadgrajuje tudi prizadevanja prakse in nekdanje Zveze agrarnih skupnosti ter sedanjega Združenja predstavnikov agrarnih skupnosti, ki so v samostojni državi skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano postavila temelje njihove nacionalne regulacije.

Minister dr. Podgoršek je ob predstavitvi zbornika izpostavil: »Agrarne skupnosti zagotavljajo trajno gospodarjenje s kmetijskimi in gozdnimi zemljišči, skupno uresničevanje interesov prebivalcev na podeželju, ohranjanje poseljenosti in običajev ter razvoj podeželja, pomembna je tudi njihova socialna vloga in nenazadnje ohranjanje slovenstva. Zbornik je nastal z namenom spoznavanja posamezne agrarne skupnosti in prepoznavanja njenih težav. Letos pa mineva tudi šest let od sprejema Zakona o agrarnih skupnostih ministrstvo bo v parlamentarne postopke vložilo novelo tega zakona, v kateri bomo med drugim predlagali nove rešitve v zvezi z davčno problematiko agrarnih skupnosti v zvezi s statusom le-teh ter druge rešitve v zvezi s postopki. Izpostavil bi predvsem ureditev vprašanja dedičev zemljišč, ki do sedaj ni bilo rešeno. Več pravic se v tem primeru daje predsedniku agrarnih skupnosti in ostalim članom.« Dodal je, da je pravo vlogo agrarnih skupnosti videl z ogledom le teh na terenu. Ta izkušnja je bila zelo pomembna pri pripravi novele.

Urednica zbornika dr. Nevenka Bogataj je ob predstavitvi izpostavila »V tej monografiji spregovori tihi del slovenske javnosti, tisti, ki je zelo redko povabljen pred mikrofone in ga javnost ne pozna. Ta javnost ima moč znanja in veščin, da upravlja z ekosistemom na tak način, da ga kljub rabi oziroma izkoriščanju ne uniči. Gre za odlično ravnotežje med upravljanjem in varovanjem okolja.«

Na predstavitvi je sodeloval tudi Andrej Hafner z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je že vrsto let povezovalni člen z agrarnimi skupnostmi ter sodelujoči pri pripravi novele zakona. Povedal je, da smo naredili z izdajo zbornika ter pripravo novele zakona velik korak naprej. Delo agrarnih skupnosti je zelo pohvalil »Agrarne skupnosti dajejo vasem vitalnost. Poleg tega pa se ljudje medsebojno povezujejo, kar je v današnjih časih zelo pomembno«.