Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s katarskim podpredsednikom vlade in ministrom za zunanje zadeve

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Ljubljani srečal s podpredsednikom vlade in ministrom za zunanje zadeve Katarja, šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al-Thanijem, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.
Janez Janša in šejk Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani, v ozadju zastave.

Predsednik vlade se je srečal s podpredsednikom vlade in ministrom za zunanje zadeve Katarja, šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al-Thanijem. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 3

Sogovornika sta dvostranske odnose ocenila kot zelo prijateljske in polne možnosti za okrepitev sodelovanja. Ob tem sta se osredotočila predvsem na gospodarsko sodelovanje. Podatki zadnjega leta kažejo na rast blagovne izmenjave. Predsednik vlade je omenil poslovni forum, ki ga bo 22. novembra na Expo v Dubaju organizirala Slovenija in predstavlja možnost za navezavo stikov katarske in slovenske poslovne skupnosti. Sogovornika sta si bila enotna glede zelenega prehoda. Investicije v zeleni in ogljično nevtralni smeri predstavljajo osnovo prihodnega delovanja.

Sogovornika sta spregovorila tudi o rasti cen energentov. Katar ostaja ena vodilnih svetovnih sil na področju dobave plina, ki je niso zmanjšali ne v času pandemije niti blokade Katarja, ki so jo povzročile zalivske države. Minister se je Sloveniji zahvalil za vso podporo pri prizadevanju za vizumsko liberalizacijo z EU. Katar ceni pomoč Slovenije in upa, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do izvzetja katarskih državljanov iz vizumske obveznosti ob vstopu v schengensko območje.