Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič z ministrico Črne gore Tamaro Srzentić: Zasledovati moramo ambiciozne cilje, da privabimo IT strokovnjake

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister, pristojen za digitalno preobrazbo v Sloveniji, Mark Boris Andrijanič se je srečal s črnogorsko ministrico za javno upravo, digitalizacijo in medije Tamaro Srzentić.

Minister Mark Boris Andrijanič je ministrici Tamari Srzentić, pristojni za javno upravo, digitalizacijo in medije v Črni gori predstavil načrte in prve rešitve, ki jih je Strateški svet za digitalizacijo pripravil na področju javne uprave za poenostavitev življenja državljanov pri poslovanju z državo. Med njimi so uvedba e-gradbenega dovoljenja, e-osebna izkaznica, virtualno okence ter ukinitev prometnega dovoljenja in uvedba enotne davčne odločbe in davčnega trajnika.

Minister Andrijanič je kot ključnega od ukrepov navedel spodbujanje mednarodnih IKT študijskih programov. Ob tem je izpostavil, da imamo veliko slovenskih IT strokovnjakov v različnih delih sveta, za katere želimo v Sloveniji ustvariti ambiciozno okolje, da se bodo z veseljem vrnili v Slovenijo in nam pomagali pri prodoru v sam vrh Evrope. »V Sloveniji moramo zasledovati ambiciozne cilje in jih tudi uresničevati, saj bomo le tako v državo privabili izseljene domače IT strokovnjake,« je povedal Mark Boris Andrijanič.

Ministrica Tamara Srzentić je poudarila, da tudi Vlada Črne gore stremi k povečanju digitalne pismenosti med državljani. Ob tem že pospešeno izboljšujejo pogoje na nivoju države za vračanje digitalnih nomadov.

Ministra sta se zavzela za nadaljnje sodelovanje pri iskanju najboljših praks in ukrepov za naslednje digitalno desetletje.