Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3.11.2021.

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Zaradi visokega plimovanja morja sta bili ob 18.22 v Piranu in ob 19.29 v Izoli sproženi sireni javnega alarmiranja z znakom opozorila na nevarnost. V Piranu je morje prestopilo rob obale na Prešernovem nabrežju in Rdečem pomolu, v Izoli pa na Velikem trgu, delno je poplavilo cesto in parkirišče. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper ter Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Piran in Izola, ki so na nekaterih izpostavljenih mestih postavili baraže. Ob 21.10 je gladina morja upadla.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 7.20 je na ljubljanski obvoznici v razcepu Zadobrova, voznica z vozilom zapeljala s cestišča in se prevrnila na streho. Iz vozila je prišla nepoškodovana. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so vozilo postavili na kolesa in cestišče posuli z absorbentom.

Ob 13.19 je na Avtocesti (AC) Višnja Gora–Grosuplje, malo pred vrhom višnjegorskega klanca, občina Grosuplje, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča na travo. Posredovali so gasilci PGD Grosuplje in Stična, ki so zavarovali kraj nesreče, cestišče posuli z absorbentom ter odklopili akumulator vozila. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.31 sta na mostu čez potok Bistrica v naselju Bistrica, občina Šentrupert, trčili osebni vozili. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci PGD Trebnje in Šentrupert so mesto dogodka zavarovali in razsvetljevali, odklopili akumulatorja, iz vozila iznesli poškodovano osebo do reševalnega vozila, posuli in očistili razlite motorne tekočine ter pomagali policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi in ju odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 9.49 je pri naselju Dutovlje, občina Sežana, prišlo do prometne nesreče osebnega vozila. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, sanirali razlite tekočine ter nudili pomoč ekipama Nujne medicinske pomoči (NMP) Sežana in Policije.

Izpostava Slovenj Gradec

 Ob 14.37 sta na relaciji Dravograd–Vič, občina Dravograd, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, počistili razlite motorne tekočine ter pomagali reševalcem NMP. Poškodovana je bila ena oseba, katero so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 7.27 je v Prešernovi ulici v Mariboru v podzemni garaži gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Maribor so vozilo pogasili, odklopili akumulator ter z merilcem preverili vsebnost plinov v garaži.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 15.45 je zagorelo v gozdu pri Vodicah. Manjši požar so pogasili gasilci PGD vodice in Zapoge.

Izpostava Maribor

Ob 8.14 je ob Lackovi cesti v Mariboru na njivi gorela bala sena. Gasilci GB Maribor so požar pogasili.

Ob 20.14 sta na Popovičevi ulici v Mariboru gorela drevo in odpadni material pod drevesom, požar pa se je delno razširil tudi na plastični šotor, pod katerim so teniška igrišča. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so požar pogasili in prekinili dovod zemeljskega plina do peči za ogrevanje šotora, ki se je nahajala v bližini. V požaru je drevo zgorelo v celoti, poškodovana je bila tudi varovalna ograja, vetrna zaščita in del šotora.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 19.32 je v Magdalenskem parku v Mariboru gorel zabojnik za smeti. Gasilci JZ GB Maribor so goreč zabojnik pogasili, dva pa so uspeli rešiti s pravočasnim odmikom. Zabojnik je uničen.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.22 je na Šmarješki cesti v Novem mestu na ekološkem otoku gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so omejili in pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto. Zabojnik je uničen.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.15 so v Cvetlični ulici v Nazarjah gasilci PGD Nazarje s tehničnim posegom skozi okno vstopili v stanovanjsko hišo, v kateri se je nahajala obolela oseba in omogočili reševalcem NMP Mozirje dostop do nje. Le ti so jo oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.57 so v naselju Iška v občini Ig gasilci PGD Iška vas so odstranili podrto drevo, ki je oviralo cestni promet.

Izpostava Postojna

Ob 15.57 so na gradbišču Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna posredovali gasilci PGD Postojna, ki so izčrpali približno12 kubičnih metrov meteorne vode iz jaška za dvigalo.

Izpostava Ptuj

Ob 18.56 je v naselju Breg, občina Majšperk, meteorna voda zaradi zamašenih odvodnih jaškov ogrožala dve stanovanjski hiši. Gasilci PGD Majšperk so jaške očistili ter namestili potopne vodne črpalke.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/