Skoči do osrednje vsebine

Skrb za kakovost ni breme, temveč edina možna strategija za izhod iz krize

V okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU je danes potekalo delovno srečanje nacionalnih koordinatorjev za Skupni ocenjevalni okvir (Common Assessment Framework – CAF), ki sta ga organizirala Ministrstvo za javno upravo in Evropski center za vire CAF pri Evropskem inštitutu za javno upravo (EIPA).
Minister pred govorniškim pultom, v ozadju slovenska in EU zastava.

Minister Koritnik nagovoril udeležence srečanja | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Srečanje je uradno odprl minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Slovenija je v okviru programa srečanja predstavila rezultate in ugotovitve najnovejše slovensko-avstrijske raziskave o učinkih uporabe modela CAF na upravljanje človeških virov v organizacijah javne uprave, ki dokazujejo povezavo med uporabo modela in pozitivnimi učinki na upravljanje zaposlenih. Udeleženke in udeleženci so se seznanili tudi z rezultati in priporočili iz študije o upravljanju starejših zaposlenih in talentov v javni upravi, ki jo je izvedlo Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

»Številne organizacije so v času krize dokazale, da skrb za kakovost ni breme, temveč edina možna strategija za izhod iz krize. Organizacije, ki imajo načela odličnosti zapisana v svojem DNK, se iz krize bolje izkopljejo,« je v uvodnem nagovoru poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik ter dodal, da takšne organizacije razumejo vlogo vodstva, učinkovito načrtujejo, razmišljajo strateško in znajo upravljati svoje vire ter partnerstva, hkrati pa prilagajajo procese potrebam svojih zaposlenih in odpirajo prostor za sodelovanje, s čimer krepijo zaupanje, spodbujajo vključevanje ter imajo pogum za spremembe. »Slovenija verjame v Skupni ocenjevalni okvir – model CAF in ponosen sem na podatke, ki kažejo, da imamo v našem javnem sektorju trenutno 104 organizacije, ki za svoj razvoj uporabljajo ta model,« je še dejal Koritnik.

Udeleženci so se seznanili tudi s stanjem na področju širjenja uporabe Skupnega ocenjevalnega okvira (Common Assessment Framework – CAF) v državah članicah EU in tudi v državah Zahodnega Balkana, ki se tovrstnih srečanj udeležujejo kot opazovalke. S pomočjo povečanja trenda uvajanja modela CAF v države regije želi Slovenija prispevati k izboljšanju kakovosti delovanja organov javne uprave in na ta način posredno pospešiti tudi proces integracije teh držav v EU.

Model CAF ali Skupni okvir za samoocenjevanje v organizacijah javnega sektorja (Common Assessment Framework) je orodje za celovito obvladovanje kakovosti v javnem sektorju. Model podpira učenje med zaposlenimi in med organizacijami ter omogoča izmenjavo dobrih praks.