Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti na obisk sprejel črnogorsko ministrico za medije Srzentić

Danes, 3. novembra 2021, se je v Sloveniji na obisku mudila delegacija Črne gore, ki jo je vodila ministrica za javno upravo, digitalno družbo in medije Tamara Srzentić. Ker sta bili med teme obiska uvrščeni tudi medijska krajina in digitalizacija, je predstavnike Črne Gore na obisk sprejel tudi minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.

V zadnjem letu in pol je postala nova normalnost, da se srečanja začnejo s pogovorom o zdravstvenih razmerah. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, še posebej, ker se obe državi soočata z nizko precepljenostjo proti covidu-19.

Po uvodni izmenjavi informacij o obvladovanju zdravstvenih razmer v zvezi s covidom-19, sta se sogovornika v pogovoru osredotočila na stanje in izzive na področjih medijske krajine in digitalizacije. Govorila sta o medijski pismenosti, ki je ključnega pomena za demokracijo, pluralizmu medijev, koncentraciji medijskega prostora, o tem, kaj pravzaprav pomeni sovražni govor ter kako ohraniti svobodo medijev. Na koncu sta na kratko spregovorila tudi o možnih oblikah financiranja medijev, ki so na voljo v Evropski uniji. 

Sogovornika sta ob koncu pogovora izrazila naklonjenost, da se sodelovanje med državama na omenjenih področjih poglobi in s tem med drugim zagotovi nemoteno in učinkovito vzajemno izmenjavo informacij, znanj, izkušenj in primerov dobrih praks.