Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2.11.2021.

Potresi

Ob 1.16 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,3 v bližini Žirov, 26 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Žirov, Idrije, Logatca in okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Ob 19.46 je zaradi visokega plimovanja morje v Piranu poplavilo Prešernovo nabrežje in nižje ležeče dele obale.

 

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 22.06 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice s tehničnim posegom pokrili streho objekta in tako preprečili nadaljnje zamakanje meteornih voda v stanovanje.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

21.08 so na Čretežu pri Krškem, občina Krško, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško nudili pomoč reševalcem NMP Krško pri prenosu poškodovane osebe. Reševalci so osebo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.30 je v ulici Nad Miklavžem v Žužemberku obolela oseba potrebovala nujno medicinsko pomoč. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Žužemberk kot prvi posredovalci in reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so osebi nudili pomoč z oživljanjem. Kljub hitremu posredovanju gasilcev in reševalcev je oseba umrla.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 5.26 sta v Studencah v občini Žalec na cesti Arja vas–Velenje trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje, PGD Velenje in Ponikva pri Žalcu so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja v vozilih, posuli absorbent po izteklih tekočinah preprečili nadaljnje iztekanje ter nudili prvo pomoč ponesrečenim do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP). Ti so dve osebi prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.44 je na cesti Pijava Gorica–Želimlje, občina Pijava Gorica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste v globel in se prevrnil na streho. Pri tem se je lažje poškodoval. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, obrnili vozilo na kolesa in odklopili akumulator.

Ob 11.14 je na cesti Čušperk–Zdenska vas, občina Grosuplje, voznik s tovornim vozilom zapeljal s ceste in se zaletel v drevo. Pri tem se je poškodoval. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca.

Ob 11.16 se je v Drtiji, občina Moravče, na gozdni cesti prevrnil traktor. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali in pregledali kraj dogodka. Reševalci NMP Domžale so poškodovanega traktorista na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Traktor so postavili na kolesa in odpeljali iz gozda domačini sami.

Ob 12.39 je na cesti Pijava gorica–Turjak pri izvozu za Veliki Ločnik, občina Škofljica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste na brežino in se prevrnil na bok. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, vozilo postavili na kolesa, ga odstranili s cestišča ter počistili cestišče.

Ob 15.20 so na lokalni cesti med Domžalami in Trzinom, občina Domžale, verižno trčila tri osebna vozila. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci NMP so jo prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorje ter posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.44 je na AC med izvozi Lendava in Pince, smer Madžarska, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci Industrijska gasilska enota (IGE) Nafta so pregledali vozilo in odklopili akumulator. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo odpeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.02 sta pri Zagorici pri Velikem Gabru, občina Trebnje, trčili osebni vozili. V nesreči se je poškodovalo pet oseb. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in nudili pomoč ponesrečenim do prihoda reševalcev. Reševalcem NMP ZD Novo mesto so pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanih do reševalnega vozila, s katerim so ponesrečence prepeljali v SB Novo mesto. Gasilci in delavci Komunale Trebnje so počistili cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 0.00 je v naselju Rakitnik, občina Postojna, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča ter se prevrnil v potok. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo in jo prenesli do reševalnega vozila. Nudili so pomoč reševalcem NMP Postojna pri reanimaciji in oskrbi ponesrečenca. Iz potoka so dvignili vozilo, odklopili akumulator in pregledali okolico. Poškodovana oseba je bila po uspešni reanimaciji odpeljana na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana. Na kraju je bila tudi policija.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 18.06 je v Gornjem Lenartu, občina Brežice, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Brežice, Brežice okolica in Spodnja Pohanca so požar pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo oskrbeli in jo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.55 je v ulici Ježa v Ljubljani v kuhinji pod pomivalnim koritom zagorel bojler. Požar so stanovalci pogasili še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Nadgorica in GB Ljubljana so bojler odstranili, odklopili varovalke in posesali vodo ki je iztekla v kuhinjo.

 

Eksplozije

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.01 je v Prvomajski ulici v Solkanu, občina Nova Gorica, razneslo peč v salonu. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so na kraju ugotovili, da je eksplozijo povzročilo nepopolno izgorevanje. Prezračili so prostor in delno očistili dimnik.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.59 je bilo na Kovaški cesti v občini Zreče opaženo onesnaženje reke Dravinje. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka in ugotovili izvor onesnaženja v bližnjem podjetju, kjer so opravljali izkop gradbene jame. V podtalnici se je nahajala usedlina s primesjo grafita, voda ni imela vonja in mastnih madežev le obarvana je bila črne barve. Opravljene meritev pH niso pokazale odstopanja od normalne vrednosti. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 9.26 so v Florjanski ulici v Sevnici gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Celje

Ob 4.13 so na cesti Ljubno ob Savinji–Luče v občini Ljubno gasilci PGD Ljubno ob Savinji odstranili podrto drevo s ceste.

Ob 09.10 so v poslovnem objektu na Rudarski cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Koper

Ob 6.24 se je v Ulici Sergeja Mašere v Kopru odlomila veja in zaprla vhod v večstanovanjsko stavbo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so vejo razžagali in odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 6.42 je v poslovnem objektu v Kamni Gorici, občina Radovljica, iztekala voda. Gasilci PGD Kamna Gorica so zaprli vodo in jo posesali.

Ob 7.59 so v Mostah, občina Žirovnica, gasilci GARS Jesenice s pomočjo avtolestve s folijo ponovno pokrili zaradi požara poškodovano streho. Folijo je odkril veter.

Ob 10.30 so v Ulici Jakoba Aljaža v Mojstrani, občina Kranjska Gora, gasilci PGD Mojstrana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem so našli preminulo osebo.

Ob 12.28 so v Reginčevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Kranj do obnemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.09 so v bloku v Primožičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana preko balkona vstopili v stanovanje, v katerem so našli mrtvo osebo.

Ob 13.03 so v Litiji gasilci PGD Litija nudili pomoč reševalcem NMP Litija pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 5.35 so na Cesti k Dravi v Spodnjem Dupleku gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane odstranili drevo, ki je padlo na cesto in oviralo promet.

Ob 0.30 je v Devovi ulici v Mariboru iz odprtega ventila iztekala voda v kleti stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor so s pomočjo črpalke izčrpali okoli 1000 litrov vode.

Izpostava Murska Sobota

Ob 2.08 je v kraju Rakičan, občina Murska Sobota, v domu starejših občanov zaradi gradbenih del na podstrešju skozi streho zatekala voda. Posredovali so gasilci PGD Rakičan, ki so mesto zamakanja začasno sanirali, za dokončno sanacijo pa bo poskrbel izvajalec del.

Ob 16.49 sta na lokalni cesti Kukeč–Bokrači, občina Gornji Petrovci, gasilca PGD Kukeč prežagala in s cestišča odstranila dve porušeni drevesi.

Izpostava Postojna

Ob 11.15 se je v Komnu v zaklenjeni hiši nahajala obolela oseba. Gasilci PGD Komen so v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem NMP dostop do nje.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/