Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša končal obisk podnebnega vrha v Glasgowu

Voditelji držav in vlad, med njimi tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša, danes končujejo dvodnevni podnebni vrh v Glasgowu. V prihodnjih dveh tednih konference bo pozornost usmerjena zlasti v podnebne pogajalce, ki morajo med drugim dokončati knjigo pravil za izvajanje Pariškega sporazuma.

Predsednik vlade Janez Janša se je tudi danes srečal z vrsto voditeljev, s katerimi je izmenjal poglede na aktualne izzive in spregovoril o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU. Predsednik vlade se je tako danes srečal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, z monaškim knezom Albertom II., sestal se je tudi s predsednikom vlade Zelenortskih otokov Ulissesom Correia e Silvom in predsednikom norveške vlade Jonasom Gahrom Storejem. Prav tako se je sestal s predsedujočim COP26 ministrom Alokom Sharmom in se srečal z Joaom Vale de Almeido, vodjo delegacije EU pri Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.

Ob robu današnjih dogodkov in srečanj je predsednik vlade obiskal tudi slovenski paviljon in se pogovoril z ekipo slovenskih pogajalcev. Ob tem se je na družbenem omrežju Twitter zahvalil celotni slovenski ekipi na podnebnem vrhu in vodji Tini Kobilšek za požrtvovalno delo in neutrudno usklajevanje izjemno zahtevne materije v času velikih izzivov in še večjih pričakovanj.

Predsednik vlade Janez Janša je danes podprl pobudo, ki sta jo predlagala predsednik ZDA Joe Biden in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen za zmanjšanje izpustov metana za 30 odstotkov v tem desetletju. Zaveza za zmanjšanje izpustov izredno močnega toplogrednega plina je ena od ključnih zavez na COP26, čeprav ni del uradnih pogajanj v okviru Združenih narodov. Izpolnitev teh ciljev bo znatno prispevala k zmanjšanju segrevanja ozračja. Omenjeno pobudo je podprlo več kot 100 držav, ki predstavljajo 70 % svetovnega gospodarstva. Med podporniki pobude je tudi Slovenija.

Po zaključku dvodnevnega obiska je predsednik vlade Janez Janša zapisal, da je ob robu podnebne konference potekalo veliko usklajevanj med EU in partnerji po svetu, reševali so tudi številna odprta vprašanja. Veliko je bilo priložnosti tudi za dvostranske pogovore o sodelovanju Slovenije z državami z drugih celin. »Lepo je povsod imeti prijatelje,« je ob tem na družbenem omrežju Twitter zapisal predsednik vlade Janez Janša.