Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. novembra 2021

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.34 se je na območju občine Podvelka in Lovrenc na Pohorju pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. V iskalni akciji so sodelovali policija, gorski reševalci GRS Maribor, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Brezno Podvelka in Lovrenc na Pohorju. Po temeljitem pregledu terena so okoli pol enajstih zvečer pogrešano osebo našli in jo odpeljali na domači naslov, kjer so jo oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) enota Nujne medicinske pomoči (NMP) Radlje ob Dravi. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 13.45 je na cesti v soteski med naseljem Vešter in Praprotno, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Škofja Loka so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, s pomočjo avtodvigala dvignili vozilo in ga naložili na vozilo vlečne službe. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.39 je na Adamičevi cesti v Grosupljem motorist zbil peško na prehodu za pešce. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.09 je v Dolenjem Gradišču, občina Dolenjske Toplice, voznik z osebnim vozilom zapeljal na brežino, se prevrnil in obstal na kolesih. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Dolenjske Toplice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu ter pomagali reševalcem in policistom. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so oskrbeli dve poškodovani osebi in ju odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Za čiščenje cestišča je poskrbel delavec cestnega podjetja.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 11.28 je v naselju Moste, občina Žirovnica, zagorelo na podstrešju večstanovanjskega objekta. Stanovalci so že pred prihodom gasilcev zapustili objekt. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice, PGD Smokuč in Zabreznica so požar, ki se je razširil na streho, pogasili, streho prekrili s folijo ter objekt pregledali s termovizijsko kamero in z detektorjem nevarnih plinov. Dežurni delavci pristojnih služb so zaprli plinske pipe in odklopili elektriko.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.27 je v naselju Strahomer v občini Ig zagorel vikend velikosti 15x6 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Vrbljene - Strahomer, Iška vas in Kot Staje. Uničen je celoten objekt. Gasilci Vrbljene-Strahomer so ostali na požarni straži.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.23 je na Zagajskem vrhu, občina Gornja Radgona, zagorelo v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Spodnja Ščavnica in Gornja Radgona so požar pogasili in pregledali ostale prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.34 so v naselju Podkraj, občina Ajdovščina, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Col in GRC Ajdovščina so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.04 se je v naselju Stopiče, občina Novo mesto, zaradi pregretja peči odprl varnostni ventil na zalogovniku ogrevalne vode. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so pogasili ostanke kurjenja v peči in odsvetovali nadaljnjo uporabo do pregleda vzdrževalca.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.43 sta na parkirišču v Rožni dolini cesta IV. v Ljubljani goreli osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana - Vič so pogasili uničeni vozili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.15 so na Plečnikovi ulici v Domžalah na ekološkem otoku goreli štirje komunalni zabojniki. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so požar pogasili. Zabojniki so uničeni.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 22.04 sta na križišču Ulice Pariške komune in Betnavske ceste v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Dve poškodovani osebi so reševalci NMP Maribor oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 12.01 je na Šmarčni, občina Sevnica, pri obdelavi kmetijske površine s kmetijskim strojem občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta najdeno topovsko granato kalibra 88 milimetrov, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne uničila na varnem kraju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 18.59 so na Cankarjevi ulici v Radovljici gasilci PGD Radovljica iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.27 so na Černigojevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v spremstvu policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in tako omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana do obolele osebe. Reševalci so onemoglo osebo oskrbeli ter prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.10 so v naselju Dole, občina Idrija, gasilci PGD Idrija odstranili drevo, ki je ogrožalo promet na lokalni cesti.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.49 so v naselju Podgora, občina Ravne na Koroškem, gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in tako reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem omogočili vstop do onemogle osebe. Reševalci so obolelo osebo na kraju oskrbeli in jo z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/