Skoči do osrednje vsebine

Spletna konferenca o učinkovitem boju proti sovražnemu govoru na spletu in dejanjem iz sovraštva ter zaščiti žrtev

Žrtve sovražnega govora in dejanj iz sovraštva morajo biti deležne opolnomočenja, podpore in učinkovitega obravnavanja njihovih pravic. Splet in spletne platforme dodatno krepijo negativne učinke sovražnega govora, saj se vsebine v trenutku lahko nezadržno širijo v širokem krogu naslovnikov. Minister Dikaučič: »Kar je prepovedano v resničnem svetu, bi moralo biti prepovedano tudi na spletu.«

Ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju pravosodja je ozaveščanje o pomenu učinkovitega boja proti sovražnemu govoru in kaznivim dejanjem iz sovraštva, zato je Ministrstvo za pravosodje Republike Slovenije v sodelovanju z Evropsko komisijo 28. oktobra 2021 pripravilo spletno konferenco na temo boja proti sovražnemu govoru na spletu in izmenjave dobrih praks med državami članicami na področju podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj.

Poleg številnih strokovnjakov evropskih organizacij, nacionalnih organov, organizacij civilne družbe ter predstavnikov informacijskih podjetij so udeležence nagovorili tudi pravosodni ministri Slovenije, Nemčije, Portugalske in Francije, evropski komisar za pravosodje, evropska komisarka za enakost in direktor EU Agencije za temeljne pravice.

Udeleženci konference so se seznanili z novostmi glede predvidene pobude Evropske komisije za razširitev seznama kaznivih dejanj v EU na vse oblike kaznivih dejanj iz sovraštva in sovražnega govora.

Minister Dikaučič je poudaril, da »moramo imeti pri oblikovanju nacionalnih in evropskih rešitev pred očmi posamezno žrtev sovražnih dejanj, ki je prepogosto pripadnik ranljivih skupin«.

V prvem delu konference so govorci predstavili raziskave, ki kažejo na skrb vzbujajoč obseg pojava sovražnega govora na spletu, ter razpravljali o sodelovanju nacionalnih organov in organizacij civilne družbe v boju zoper sovražni govor na spletu. V času pandemije COVID-19 se je sovražni govor na spletu še okrepil, saj so zaradi omejenega druženja družbena omrežja in svetovni splet še bolj vplivali na naše življenje kakor sicer.

Na konferenci je bil predstavljen projekt EStAR (ODIHR), katerega izsledki bodo koristili tako nacionalnim oblastem pri oblikovanju kakovostnih rešitev za pomoč žrtvam kakor tudi posameznikom, ki so v vsakodnevnih stikih z žrtvami dejanj iz sovraštva. Udeleženci konference so se seznanili z različnimi dejavnostmi  nacionalnih organov in civilne družbe za zaščito žrtev. Posebno pomembni so ozaveščanje vseh deležnikov, krepitev sodelovanja in medsebojna izmenjava izkušenj med institucijami, organi civilne družbe in organi pregona, ki sodelujejo na področju boja zoper sovražni govor in kazniva dejanja iz sovraštva.

Zanimiva razprava je pokazala, kako kompleksen je odnos med temeljnimi pravicami, na primer med pravico do svobode izražanja in pravico do človekovega dostojanstva, kako svetovni splet vnaša nove razsežnosti v naše medsebojne odnose in komuniciranje in kako pomembno je odprto in poglobljeno razpravljati o izoblikovanih rešitvah.

 

Minister Dikaučič na spletni konferenci o učinkovitem boju prosti sovražnem govoru na spletu

Minister Dikaučič na spletni konferenci o učinkovitem boju prosti sovražnem govoru na spletu | Avtor: Ministrstvo za pravosodje