Skoči do osrednje vsebine

Pred 1. novembrom se je minister Tonin padlim poklonil na več lokacijah

Pred prihajajočim dnevom spomina na mrtve se je minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je v domačem Kamniku najprej poklonil Edvardu Peperku, padlemu v osamosvojitveni vojni, venec je položil tudi pred spomenikom generala Rudolfa Maistra v Kamniku. V nadaljevanju je minister za obrambo mag. Matej Tonin z delegacijo Ministrstva za obrambo z vojaškimi častmi položil vence k spominskim obeležjem na ljubljanskem pokopališču Žale.

Ob Pomniku 91 v spomin na žrtve vojne za Slovenijo je minister Tonin v nagovoru opomnil, da so padli v vojni za Slovenijo dali največ, kar so lahko, za to, da lahko sami upravljamo svojo državo in ustvarjamo njeno prihodnost. Obranili in uresničili so samostojnost in suverenost, po kateri so hrepenele generacije pred nami. Pomnik 91  je velik kraj spoštljivosti in hvaležnosti do padlih v vojni za našo samostojnost. Simbolično predstavlja našo vez z osamosvojitelji, ki so žrtvovali življenje za našo domovino, ter nas utrjuje v domoljubju, je poudaril minister Tonin. 

Obenem je spomnil tudi na sprejete spremembe zakonov o vojnih invalidih, o žrtvah vojnega nasilja in o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo. "V zadoščenje mi je, da nam je s paketom tako imenovanih veteranskih zakonov po tridesetih letih končno uspelo popraviti nekatere krivice," je poudaril Tonin.

V svojem nagovoru je minister spomnil tudi na novoustanovljeno Upravo Republike Slovenije za vojaško dediščino, ki deluje v okviru Ministrstva za obrambo, v sodelovanju z drugimi organi in organizacijami v teh dneh v duhu globokega spoštovanja pripravlja žalne slovesnosti in polaganja vencev na spominskih krajih in območjih žalovanja tako doma kot v tujini. 

Minister Matej Tonin je danes vence položil k spomeniku padlim v 1. svetovni vojni, k spomeniku Lipa sprave, v spominskem parku NOB in pri spomeniku v Gramozni jami.