Skoči do osrednje vsebine

Potujoča razstava Bivanje z lesom trenutno v Bovcu

Potujoča razstava SLOWOODLIFE - Bivanje z lesom se od 26. oktobra do 11. novembra 2021 nahaja v Bovcu. Namen razstave je les približati širši javnosti in dokazati, da gre za okolju in ljudem prijazen material. Otvoritveno slovesnost so pospremili župan občine Bovec in predstavnik Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), Direktorata za lesarstvo.
Gostje na ogledu razstave Bivanje z lesom.

Gostje na ogledu razstave Bivanje z lesom. | Avtor: MGRT

1 / 2

Ob otvoritvi razstave, ki je potekala 26. oktobra 2021 je zbrane pozdravil in nagovoril župan občine Bovec Valter Mlekuž, ki je povedal: »Pred leti smo imeli v Bovcu močno lesno industrijo oziroma tovarno, ki je danes žal ni več. Zato sem toliko bolj vesel in ponosen, da so se ob podpori ministrstva odločili za postavitev razstave v Bovcu in verjamem, da bo razstava dobro obiskana. Upam, da se bo ob ogledu razstave obiskovalcem utrnila marsikatera dobra zamisel. Res si zelo želim, da bi iz našega lesa izdelovali polizdelke in izdelke, ki bi pomenili veliko dodano vrednost in da ne bi bili več priča tovornjakom, ki odvažajo les drugam, po dolini, predvsem v Italijo in Avstrijo.«

Otvoritve v bovškem kulturnem domu se je s  pozdravnim  nagovorom udeležil tudi predstavnik Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo , Direktorata za lesarstvo, Zoran Bricman , ki je med drugim poudaril, da MGRT želi s to razstavo, les približati  širši javnosti in dokazati, da gre za okolju in ljudem prijazen material, dogodke za promocijo predelave lesa pa želijo predstaviti v vseh regijah Slovenije. Poudaril je še, da razstava Bivanje z lesom, lepo prikazuje širino in kreativnost, ki jo imajo slovenski proizvajalci in oblikovalci pohištva ter drugih izdelkov iz lesa. Izpostavil je tudi misel ministra Zdravka Počivalška, ki pravi, da bi s predelavo treh in ne zgolj dveh milijonov kubičnih metrov lesa v izdelke z višjo dodano vrednostjo, družbeni proizvod do leta 2030 lahko povečali za 6 odstotkov.

Kulturni dom, v katerem bo razstava na ogled do 11. novembra 2021, se nahaja v samem središču Bovca, od koder nam pogled nehote zaide tudi med vrhove, ki obdajajo Bovško kotlino. Dolina najlepše slovenske reke je tako nehote tudi opomnik ohranjanju našega planeta, ki se skozi doživetje narave s prikazom hiš iz lesa in lesenih izdelkov na razstavi, zlije v celoto najuglednejše slovenske razstave posvečene kakovostni trajnostni gradnji, pohištvu in dizajnerskim izdelkom iz lesa. Razstava, ki obsega 30 panojev je večjezična, s slovenskimi, angleškimi in nemškimi vsebinskimi opisi.

Dogodek sta z glasbenima točkama popestrila učenca Glasbene šole Tolmin Neja Mlekuž in Andrej Bizjak, ki sta seveda zaigrala na leseni instrument - na kitari.

Več podrobnosti razstave si poglejte na uradni spletni strani