Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje političnih direktorjev držav članic EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Politični direktor Jernej Müller je 28. in 29. oktobra v Ljubljani gostil neformalno srečanje političnih direktorjev držav članic EU.
udeleženci stojijo na ploščadi, v ozadju grad, skupinska fotografija

V Ljubljani je potekalo neformalno srečanje političnih direktorjev držav članic EU | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Razprava, ki jo je vodil politični direktor Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) Enrique Mora, je potekala o: pristopu EU do vprašanja "legitimnosti" vlad, sodelovanju EU in ZDA na zunanjepolitičnem področju, EU Globalnem sankcijskem režimu s področja človekovih pravic ter o razmerah na Zahodnem Balkanu.

V pogovoru preko avdio-video povezave z državno podsekretarko za politične zadeve ZDA Victorio Nuland so politični direktorji izmenjali mnenja glede Kitajske, Indo-Pacifika, Ruske federacije in razmer na Zahodnem Balkanu. Izpostavili so  pomen sodelovanja med EU in ZDA na številnih področjih, pri čemer je bil poseben poudarek dan potrebi usklajenega nastopa in enotnih sporočil v regiji Zahodnega Balkana, ki potrebuje jasno evro-atlantsko perspektivo.