Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. oktobra 2021.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.06 je bila na odseku hitre ceste med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi sunkov vetra, ki so dosegali hitrosti do 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Od 8.07 dalje je cesta normalno prevozna.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 19.28 se je na poti z vrha Triglava izgubil alpinist. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so alpinista našli in nepoškodovanega pospremili v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.37 je v dolini Kamniške Bistrice, občina Kamnik, pohodnik zašel s poti in se izgubil. Gorski reševalci GRS Kamnik so ga našli in nepoškodovanega varno pospremili do izhodišča.

Izpostava Postojna

Ob 11.55 so na strmi poti na Nanos v občini Postojna planinci naleteli na neodzivno osebo. Posredovali so reševalci GRS Ljubljana in pa ekipa reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Postojna. Osebo so do prihoda reševalcev GRS in NMP oživljali planinci. Reanimacija je bila žal neuspešna, preminulo osebo so do Razdrtega prinesli reševalci GRS Ljubljana, kjer so jo predali mrliški službi.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.22 se je na motokros progi v Industrijski coni Meblo v Kromberku, občina Nova Gorica, pri padcu z motorjem poškodoval otrok. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so otroku in reševalcem nudili pomoč pri oskrbi. Reševalci NMP Nova Gorica so ga prepeljali na opazovanje v bolnišnico.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 11.45 je pri naselju Frajhajm v občini Slovenska Bistrica pri delu v gozdu voznica s traktorjem zdrsnila po strmini, se nekajkrat prevrnila in obstala na dnu jarka. Voznica je pri prevračanju padla s traktorja in hudo poškodovana obležala nekaj metrov stran od vozila. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, skupaj z reševalci NMP Slovenska Bistrica nudili prvo medicinsko oskrbo ponesrečenki ter pomagali pri transportu do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.15 se je v bližini trdnjave Kluže v občini Bovec pri sanaciji brežine pri padcu z višine poškodoval delavec. Na kraju ga je pregledal zdravnik, nato pa so ga helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center v Ljubljani.

Izpostava Postojna

Ob 8.53 se je v okolici Vrhnike pri Ložu, občina Loška Dolina, pri delu v gozdu poškodovala oseba. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Iga vas, ki so skupaj s sorodnikom ponesrečenega preiskali območje in ga našli, s tehničnim posegom umaknili prikolico, ponesrečenega izvlekli in mu do prihoda reševalcev NMP Cerknica nudili prvo pomoč ter nudili pomoč reševalcem NMP pri dokončni oskrbi in prenosu v reševalno vozilo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 3.59 je v bližini naselja Zavratec, občina Sevnica, voznik s tovornim vozilom, natovorjenim z okoli 40 prašiči, zdrsnil s ceste v obcestni jarek in z delom vozila obstal v potoku. Posredovali so gasilci PGD Sevnica. Zavarovali so kraj dogodka, poskrbeli za ustrezno razsvetljavo, vozilo s tehničnim posegom izvlekli na cestišče in z vpojnimi sredstvi posuli po cestišču iztekle motorne tekočine. Voznik in živali niso utrpeli poškodb.

Izpostava Celje

Ob 9.27 je na Žički cesti v Slovenskih Konjicah osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj, odklopili akumulator ter nudili pomoč vlečni službi. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.54 se je v kraju Volčja Draga, občina Renče-Vogrsko, pripetila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Voznici obeh vozil sta se lažje poškodovali. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, reševalci NMP Nova Gorica in policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.26 sta na cesti Črnomelj–Vinica, pri naselju Hrast pri Vinici, občina Črnomelj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja in pomagali reševalcem. Reševalci nujne medicinske pomoči Črnomelj so na kraju oskrbeli eno osebo in jo odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto. Zaradi prometne nesreče je bila cesta nekaj časa zaprta za ves promet.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.22 so gorele saje v dimniku stanovanjske hiše v Hočevju v občini Dobrepolje. Še pred prihodom gasilcev PGD Hočevje in PGD Videm je ogenj ugasnil, zato so gasilci le pregledali dimnik.

Ob 17.26 je v ulici Pod Bukvami v Ljubljani v wellness centru zagorelo v prostoru s savnami. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana-Trnovo so na varno umaknili okoli 20 stanovalcev objekta, požar pogasili in objekt prezračili. Vse prostore so preventivno pregledali, nato so se lahko stanovalci vrnili v stanovanja.

Ob 20.43 se je v ulici Pod Bukvami v Ljubljani v wellness centru ponovno kadilo v prostoru s savnami. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Trnovo so prostor ponovno nadtlačno prezračili, nato vse prostore še enkrat preventivno pregledali s termovizijsko kamero in merilnikom plinov. Nevarnosti niso zaznali.

Izpostava Maribor

Ob 22.19 je zagorelo na zunanjem skladišču vračljive embalaže, trgovinske poslovalnice v Kardeljevi ulici v Mariboru. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.19 so v naselju Arclin, občina Vojnik, zagorele ciprese. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Koper

Ob 7.23 so gasilci JZ GB Koper intervenirali v Parecagu, občina Piran, kjer so krajani opazili dim v naravnem okolju. Na kraju so ugotovili, da tlijo veje in debla, ki so jih na kupu neprijavljeno kurili neznanci in še goreče zasuli z zemljo. Pogorišče so zalili z vodo in obvestili redarsko službo Medobčinske uprave Istra.

Ob 11.58 so gasilci JZ GB Koper ponovno intervenirali v Parecagu, občina Piran, kjer se je iz jutranjega požarišča še dimilo. Zaradi težko dostopnega terena so priskočili na pomoč PGD Izola in Korte z manjšimi terenskimi vozili. Pogorišče so zalili z vodo, za dokončno gašenje bo potrebno prekopati zemljo, s katero je bilo pogorišče zasuto.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.55 je ob Vojkovi cesti v Ljubljani, na nezgrajenem delu kompleksa Center Stožice, gorel kup odpadkov in poliestrske cevi. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo Jarše so požar pogasili in mesto požara prekopali.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 1.31 je na Alpski cesti v Lescah, občina Radovljica, zagorelo v kompostniku. Gasilci PGD Lesce so požar pogasili.

Ob 12.54 je na Sv. Petra Hribu, občina Škofja Loka, zagorel bivalni kontejner. Gasilci PGD Stara Loka in PGD Škofja Loka so požar pogasili. Objekt je uničen v celoti.

Izpostava Maribor

Ob 23.53 je na Radvanjski cesti v Mariboru gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.16 so gasilci PGD Trbovlje mesto posredovali na Vodenski cesti v Trbovljah, kjer so pogasili gorečo vsebino zabojnika za smeti in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.02 je krajan v Renčah, občina Renče-Vogrsko, našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 105 mm, mase 15,6 kg italijanske izdelave iz I. svetovne vojne ter jo do uničenja odpeljala v ustrezno skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.01 so gasilci PGD Velenje posredovali na Cesti Talcev v Velenju , kjer so s tehničnim posegom rešili dve ujeti osebi iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 10.20 je na dovozni poti do pokopališča v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj, voznica zapeljala z vozišča in nasedla. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom dvignili vozilo nazaj na vozišče.

Ob 20.10 so v Godešiču, občina Škofja Loka, gasilci PGD Škofja Loka in Godešič nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.49 je ob vozišču Šmartinske ceste v Ljubljani v smeri centra počila glavna vodovodna cev. Voda je poplavila klet večstanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana so izčrpali vodo, odmašili ješke v ulici ter na dvorišču. Na kraju je bil tudi dežurni delavec komunalnega podjetja, ki je zaprl ventil.

Ob 18.15 so v Rožni dolini v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem pri reanimaciji in prenosu obolele osebe iz stanovanja stanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.21 so gasilci JZ GB Maribor in PGD Hotinja vas posredovali na avtocesti Maribor–Ljubljana, kjer je kilometer pred izvozom za Fram prišlo do okvare na turbini tovornega vozila, iz katerega se je valil močan črn dim. Voznika so varno pospremili do prvega počivališča za tovornjake ter vozilo preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.25 so v Kobaridu, pri pokopališču, gasilci PGD Kobarid razžagali in odstranili podrto drevo, ki je ogrožalo mimoidoče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/