Skoči do osrednje vsebine

8. letni sestanek Odbora stalnih predstavnikov pri Programu Združenih narodov za okolje

  • Ministrstvo za okolje in prostor
V Nairobiju in preko spleta je med 25. in 29. oktobrom potekal 8. letni sestanek Odbora stalnih predstavnikov pri Programu Združenih narodov za okolje (UNEP). Namen sestanka je bil priprava na najvišje mednarodno okoljsko zasedanje Skupščine Združenih narodov za okolje (UNEA-5), ki bo potekala konec februarja prihodnje leto. Delegacije so v okviru zastavljene agende naslovile številne teme, ki so bile obravnavane na zasedanju in predhodno pod slovenskim predsedstvom in delegacijo Ministrstva za okolja in prostor, pripravljene in usklajevane na EU koordinacijah.

Osrednje tema sestanka so bile priprave na zasedanje UNEA-5, kjer bodo članice Združenih narodov odločale o sprejetju mednarodnih resolucij in političnih usmeritev na področju okolja. Države so na sestanku imele priložnost prvič predstaviti osnutke ali koncepte predlogov resolucij, ki bodo predložene v sprejetje na zasedanju UNEA-5. EU in njene države članice so na zasedanju predstavile osnutka resolucij na temo na naravi temelječih rešitev (Nature based solutions) in pospešenih prilagoditvenih ukrepih za zagotovitev kakovosti voda in okrepljene odpornosti na podnebne spremembe v vodnih ekosistemih (Accelerated adaptation measures to secure water quality and strengthened climate resilience in aquatic ecosystems). EU je na sestanku poudaril visoko podporo osnutku resolucije na predlog mednarodno zavezujočega instrumenta na temo onesnaževanja s plastiko, ki sta ga predložili Peru in Ruanda in ga EU in njene države članice ko-sponzorirajo. Dodatno so se države članice posvetovale o osnutku ministrske izjave za UNEA-5, ki jo je predstavila Norveška, kot predsedujoča država zasedanju UNEA-5 in ki se bo usklajevala v prihajajočih tednih.

Dodatno so delegacije obravnavale tudi priprave na posebno sejo Združenih narodov, ki bo potekala po zasedanju UNEA-5, v sklopu obeležitve 50. letnice vzpostavitve programa UNEP, pod kratico UNEP@50. Obeležitev bo služila kot dodatna priložnost za krepitev programa UNEP in njegovega izvajanja Agende 2030. Nadalje je Odbor izmenjal stališča v povezavi z mednarodnim zasedanjem Stockholm+50, načrtovano v juniju 2022, katere namen bo na ministrski ravni sprejeti zaveze, ki bi krepile okoljsko razsežnost ciljev trajnostnega razvoja. V okviru pregleda izvajanja dela UNEP in njegovega programa dela med januarjem in junijem 2021 je Odbor preučil dosežke in napredke na podlagi poročil o uspešnosti programa in programu dela zlasti na prizadevanjih za boljše razumevanje medsebojno povezanih okoljskih izzivov podnebnih sprememb, izgube biotske raznovrstnosti in onesnaževanja, tako imenovane trojne krize planeta.

Delegacija Ministrstva za okolje in prostor je v okviru Predsedovanja Slovenije Svetu EU uspešno pripravila in uskladila stališča in pozicije EU za zasedanje in vodila dnevne sestanke EU koordinacij. UNEA-5 bo potekala med 28. februarjem in 2. marcem naslednje leto.

Več informacij o sestanku in uradna poročila na strani UNEP