Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. oktobra 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Postojna

Ob 15.37 je na Nanosu v občini Postojna pri sestopu onemogel planinec. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana. Planinca so oskrbeli ter ga prenesli do makadamske ceste, kjer so ga predali v oskrbo ekipi Nujne medicinske pomoči (NMP) Postojna.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 12.45 je helikopter Slovenske vojske s sekundarno ekipo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz UKC Ljubljana v Splošno bolnišnico (SB) Dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici.

Izpostava Maribor

Ob 10.19 so v Ulici Ruške čete v Rušah gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ruše nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 16.20 so gasilci PGD Starše posredovali v naselju Rošnja, občina Starše, kjer so do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč oboleli osebi.

Izpostava Postojna

Ob 8.56 so v ulici Pot na Kal v Pivki gasilci PGD Pivka nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Postojna, ki so jo nato oskrbeli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 21.19 je v naselju Kozjak nad Pesnico, občina Kungota, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so odklopili akumulator in posuli vpojna sredstva po izteklih motornih tekočinah. Poškodovano osebo so reševalci NMP Maribor odpeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.07 sta na regionalni cesti Selo–Nova Gorica, pred križiščem za CERO Stara Gora, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili zdravniško pomoč poškodovancu, odklopili akumulatorja ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovano osebo so reševalci NMP Nova Gorica prepeljali v SB Šempeter.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.50 sta na Straški cesti v Novem mestu trčila motorist in osebno vozilo. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega motorista oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so pregledali in zavarovali kraj dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 23.57 so v Industrijski ulici na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so gasilci pogasili in dimniško tuljavo očistili. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 14.59 je na Cesti Jaka Platiše v Kranju v kleti garažne hiše gorel pisarniški stol, zaradi česar se je širil dim. Gasilci GARS Kranj so pogasili požar in pregledali garažo.

Izpostava Maribor

Ob 20.36 je na Meljski cesti v Mariboru zagorelo v pritličju gostinskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - mesto so požar lokalizirali in pogasili, prezračili prostore ter opravili meritve z merilcem plinov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.55 so na Lavričevem trgu v Ajdovščini gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina pogasili manjši požar v kuhinji.

Izpostava Ptuj

Ob 23.00 je v naselju Strarošnice, občina Kidričevo, zagorelo v enem od objektov piščančje farme. Objekt velikosti okoli 80 x 20 metrov je bil v času požara prazen. Požar so pogasili gasilci PGD Starošnice, Talum Kidričevo, Jablane, Apače, Lovrenc na Dravskem polju, Mihovce-Dragonja vas, Pleterje ter Šikole.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.29 je na Sv. Jerneju nad Muto, občina Muta, zagorela lesena delavnica. Požar so do prihoda gasilcev domačini lokalizirali s pomočjo gasilnih aparatov. Gasilci PGD Muta so požar dokončno pogasili ter delavnico pregledali s termovizijsko kamero. Ogenj je uničil del stroja, nekaj materiala ter strop delavnice.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 1.29 je v Naselju heroja Maroka v Sevnici zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo in odklopili akumulator. Vozilo je uničeno.

Izpostava Ptuj

Ob 17.52 sta v naselju Mihovce, občina Kidričevo, na dvorišču stanovanjske hiše zagoreli osebni vozili. Gasilci PGD Talum Kidričevo in Mihovce-Dragonja vas so vozili pogasili in iz njiju odstranili akumulatorja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 13.35 je v naselju Elerji, občina Koper, zagorelo v gozdu. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini, ki so pogasili okoli 3000 kvadratnih metrov grmovja.

Ob 18.17 je na Spodnjih Škofijah, občina Koper, zagorela trava. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Dekani.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.32 je v Rudniku pri Radomljah, občina Kamnik, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Duplica in Kamnik so pogasili goreče biološke odpadke in travo na površini okoli 4 kvadratne metre.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 13.26 je na Majeričevi ulici v Mariboru krajan pri gradbenih delih poškodoval cev zastarele plinske napeljave. Gasilci JZ GB Maribor so skupaj s službo Plinarne Maribor pregledali napeljavo in ugotovili, da le ta ni več v uporabi, tako da ni nevarnosti izpusta plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 11.31 je na parkirišču na Deteljici v Tržiču iz osebnega vozila izteklo gorivo. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so madež posuli z vpojnim sredstvom in očistili cestišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.42 so v Prešernovi ulici v Celju gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem je bila onemogla oseba in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 18.32 se je na Muzejskem trgu v Kopru občan zaprl iz stanovanja. Gasilci JZ GB Koper so s pomočjo avto lestve vstopili skozi odprto okno ter iz notranje strani odprli stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.52 so v Jakopičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s pomočjo stikalnih lestev skozi balkon vstopili v stanovanje v drugem nadstropju večstanovanjske stavbe in od znotraj odklenili vhodna vrata stanovanja, v katerem je zaradi zlomljenega ključa v ključavnici ostal zaklenjen 4 letni otrok.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.22 so v Anhovem, občina Kanal, gasilci PGD Kanal s ponjavo prekrili streho stanovanjske hiše, ki jo je 26.10.2021 poškodoval požar.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.13 so v naselju Polje v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje - mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/