Skoči do osrednje vsebine

Odločitve 99. redne seje vlade s področja Ministrstva za okolje in prostor

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Vlada je na 99. redni seji obravnavala pet točk s področja Ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Prenehanje veljavnosti koncesije za zajetje Lurd

Vlada je izdala Uredbo o prenehanju veljavnosti Uredbe o koncesiji za odvzem podzemne vode iz vodnih virov ZB 1, ZB 2, ZB 3, ZB 4, ZB 5, ZB 6 in ZB 7 Lurd za proizvodnjo pijač.  Koncesijska pogodba je prenehala s sporazumom pogodbenih strank, saj je koncesionar Pivovarna Laško Union prenehal uporabljati vodo iz vodnega zajetja Lurd za polnjenje pijač.

Sprejet Operativni plan aktivnosti Rudnika Žirovski vrh

Vlada je sprejela Operativni plan aktivnosti v obliki Poslovnega načrta Rudnika Žirovski vrh (RŽV), javnega podjetja za zapiranje rudnika urana, d. o. o., za leto 2022.

Poslovni načrt RŽV za leto 2022 je pripravljen v skladu s predpisi in noveliranim Programom izvedbe trajne opustitve izkoriščanja uranove rude in preprečevanja posledic rudarjenja v rudniku urana Žirovski vrh  Predlog poslovnega načrta je s sklepom sprejel tudi Nadzorni svet RŽV.

V letu 2022 je treba zagotoviti nadaljnje upravljanje objektov - monitoring, nadzor in redno vzdrževanje; skleniti služnostne pogodbe za zemljišča, ki so v zasebni lasti (pred zaprtjem odlagališča Boršt in razglasitvijo objekta državne infrastrukture morajo biti vsa zemljišča v lasti Republike Slovenije ali biti sklenjene služnosti v javno korist); Občini Gorenja vas – Poljane plačati nadomestilo zaradi omejene rabe prostora in zaključiti administrativne postopke za zaprtje odlagališča Boršt, kot so zahtevani v Zakonu o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti. Za vse aktivnosti ter za izplačilo plač zaposlenih v podjetju je treba zagotoviti 596.000 evrov.

Sprejem amandmajev k predlogu Zakona o urejanju prostora

Vlada soglaša s predlogom sprememb amandmajev in umikom dveh amandmajev k Predlogu Zakona o urejanju prostora.

Po dodatnem pregledu vloženih amandmajev je Ministrstvo za okolje in prostor podalo predlog sprememb amandmajev k 3., 5., 64., 84., 118., 124., 128., 164., 339. in 341. členu ter umik amandmajev k 190. in 191. členu. Spremembe amandmajev in umik dveh amandmajev so pripravljene v sodelovanju z Zakonodajno-pravno službo Državnega zbora RS in so pretežno nomotehnične narave.

Sprejem amandmajev k predlogu Gradbenega zakona

Vlada soglaša s predlogom dopolnitve amandmajev in sprememb amandmajev k Predlogu Gradbenega zakona.

Po dodatnem pregledu vloženih amandmajev je Ministrstvo za okolje in prostor podalo predlog sprememb amandmajev k 52., 68. In 142. členu ter nov amandma k 66. členu. Nekatere dopolnitve in spremembe amandmajev so pripravljene s sodelovanjem Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, pri amandmaju na 68. člen gre za uskladitev uporabe pojmov javnost in zainteresirana javnost, pri 142. členu pa za določitev spodnjega praga takse pri tožbi, kadar gre za objekte manjše vrednosti. Nov amandma k 66. členu ureja primere, ko predhodno, še ni bilo določeno o izjemi. ki jo sprejme vlada na podlagi Zakona o vodah.

Imenovanje generalnega direktorja Direktorata za okolje v Ministrstvu za okolje in prostor

Vlada je izdala odločbo o imenovanju Iztoka Slatinška za generalnega direktorja Direktorata za okolje v Ministrstvu za okolje in prostor, za mandatno dobo petih let, in sicer od 29. oktobra 2021 do 28. oktobra 2026, z možnostjo ponovnega imenovanja.

Iztok Slatinšek je bil od 1. aprila 2021 vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za okolje. Pred tem je bil od 11. septembra 2020 do 31. marca 2021 direktor Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).