Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar nagovoril državljane in državljanke Republike Slovenije

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob naraščajočem trendu okužb z virusom SARS-CoV-2 nagovoril državljane in državljanke Republike Slovenije. V govoru je pozval k spoštovanju pogoja PCT in solidarnosti do slovenskega zdravstva in zaposlenih, ki bijejo bitko na terenu.

Minister je uvodoma pojasnil, da ne bo nikoli oporekal svobodi razmišljanja in kritiki v družbi, a na strpen in miroljuben način. Razume dvome, nestrinjanje, kritiziranje in pomisleke, saj so legitimni in predstavljajo jedro demokratične družbe. A nasprotovanje ukrepom za preprečevanje širjenja virusa v tem trenutku ne pomaga zdravju ljudi in zaposlenim v zdravstvu, njegova naloga pa je zaščititi ravno ta življenja.

Minister je povedal, da so ob uvedbi PCT pogoja pokazali, da ta ukrep učinkuje. Število okuženih se je namreč zmanjševalo, razmere v bolnišnicah pa so bile obvladljive. Vendar pa enormno visoke številke pozitivnih te dni kažejo, da nismo več dosledni. Preverjanje na terenu je prej izjema kot pravilo, opažamo tudi povečano število ponarejenih potrdil. Nošenje maske ni dosledno, na mehurčke smo že zdavnaj pozabili.

Minister Poklukar: »Če kot družba v naslednjih dneh ne bomo sposobni dosledno izvajati PCT pogoja, kot smo ga na začetku septembra, bomo primorani ponovno omejevati družbeno življenje, da zamejimo naše stike in posledično okužbe.« Ob tem je državljane prosil, naj pazijo nase in na svoje bližnje, nosijo masko, prezračujejo prostore, razkužujejo roke ter se, v kolikor se še niso, cepijo.

Državljane je pozval, naj v prihajajočih počitniških dneh zamejijo ne nujne stike, so sočutni drug do drugega ter si med seboj pomagajo. Sklenil je z mislijo, da naj se PCT pogoj ne spoštuje zaradi vlade, temveč zaradi sebe, svojega zdravja ter zdravja vseh, ki jih imamo radi.