Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič na pogovorih z evropskimi komisarji

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je med 25. in 27. oktobrom mudil na delovnem obisku v Bruslju, v okviru katerega se je srečal tudi s predstavniki Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Ob obisk v Bruslju je minister predvsem predstavil naloge Službe vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo in izmenjavo mnenj o priložnostih, ki jih lahko ponudi digitalna preobrazbo za napredovanje gospodarstva ter zmanjševanje digitalnega razkoraka v družbi.

Ob prvem dnevu obiska v Bruslju se je minister Mark Boris Andrijanič sestal z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom. Minister je v pogovorih poudaril pomen spodbud za evropska podjetja in raziskovalne ustanove, namenjene razvoju ključnih tehnologij in proizvodnji kritičnih komponent. Prav tako je naslovil evropsko tehnološko suverenost, še posebej na področju polprevodnikov in kibernetske varnosti. »Za Evropo je nujno, da čim prej ublaži to krizo, ki je prizadela med drugim tudi avtomobilsko industrijo in z njo povezane dobavitelje. Številni izmed njih so v Sloveniji, tako da je tudi za Slovenijo to zelo realen problem in ravno zato smo tako intenzivno pristopili k reševanju te krize,« je povedal minister Mark Boris Andrijanič. Evropski komisar za notranji trg je ob koncu srečanja pozdravil vsa prizadevanja novoustanovljene službe na področju digitalnega preboja.

V razpravi ob srečanju s podpredsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola je minister Mark Boris Andrijanič predstavil 40 ukrepov Strateškega sveta za digitalizacijo, med katerimi je posebej izpostavil tiste, ki so ključni za doseganje ciljev Digitalnega kompasa za digitalno desetletje EU. Gre za ukrep digitalnega bona za vseživljenjsko učenje in druge ukrepe na področju digitalizacije izobraževanja, zdravstva, javne uprave in gospodarstva. Minister za digitalno preobrazbo in podpredsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola sta se v razpravi zavzela za priložnosti, ki jih Evropi lahko ponudi vpeljevanje digitalnih veščin in novih tehnologij. »Z izvršno podpredsednico in komisarjem Bretonom smo se strinjali, da digitalizacija ne sme biti nekaj, česar se moramo bati, ampak ponuja fantastične priložnosti, da izboljšamo kvaliteto življenj vseh, tako starejših kot mlajših,« je še izpostavil minister.


Zadnji dan delovnega obiska v Bruslju se je minister za digitalno preobrazbo srečal še z izvršno podpredsednico Evropske komisije Margrethe Vestager, ki je podprla ustanovitev Službe za digitalno preobrazbo in pohvalila zastavljene ukrepe. Ob tem je omenila, da z vključevanjem vodilnih strokovnjakov in povečanim vlaganjem v digitalizacijo Slovenija kaže pravo pot drugim evropskim državam. V pogovorih sta osvetlila pomen krepitve digitalnih veščin med vsemi generacijami in navduševanje mladih za IKT in druga naravoslovna znanja. Izvršna podpredsednica Margrethe Vestager je ob robu srečanja še izpostavila, da bo Evropska komisija novoustanovljeni službi za digitalno preobrazbo nudila vso podporo pri digitalizaciji in modernizaciji javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva.

Minister Mark Boris Andrijanič je v času delovnega obiska v Bruslju izpostavil pomen transatlantskih odnosov na tehnološkem in ostalih področjih, pri čemer je poudaril napredek, dosežen na prvem srečanju Transatlantskega tehnološkega sveta (TTC). Minister je izpostavil še, da si Slovenija kot predsedujoča država Svetu EU prizadeva, da bodo TTC in ostale transatlantske iniciative uspešne.