Skoči do osrednje vsebine

Poročilo 30.sestanka HMA WGEO v okviru Slovenskega predsedovanja EU

Dne 26. oktobra 2021 je potekal 30.sestanek HMA WGEO v okviru Slovenskega predsedovanja EU. Zaradi epidemioloških razmer je sestanek potekal na daljavo.

Udeležilo se ga je skupno 69 predstavnikov iz 26 članic EU in 4 opazovalk (Izrael – Israel Ministry of Health, Rusija – Roszdravnadzor, Švica – Swissmedic ter ZDA – FDA).

V prvem delu so predstavniki Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke Republike Slovenije, ki je bila gostiteljica srečanja, s tremi prispevki predstavili obravnavanje problematike ponarejenih zdravil v Sloveniji. V prvem je bilo predstavljeno sodelovanje s Carino in Policijo, sledila je predstavitev izkušenj z upravljanjem zaščitnih elementov in pa predstavitev primera obravnave ponarejenega zdravila s strani kriminalističnega inšpektorja.

V nadaljevanju so sledile predstavitve irskih izkušenj z Ivermektinom, mejnih izdelkov v povezavi s Covid-19, z epidemijo povezane specifike ponarejanja zdravil, navidezne prodaje farmacevtskih izdelkov in primer nevarnega kanabinoidnega izdelka, ki je vseboval podganji strup.

V popoldanskem delu se je veterinarska skupina sestala ločeno in obravnavala 106. člen EU Uredbe 2019/6.

Člani vodstva WGEO so sestanek ocenili kot uspešen, pohvalili so tudi organizacijo in izvedbo sestanka in se še posebej zahvalili JAZMP.