Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar je sodeloval na Svetovnem vrhu zdravja

Minister Poklukar se je udeležil Svetovnega vrha o zdravju 2021, ki je potekal v Berlinu. Minister je virtualno sodeloval na okrogli mizi o vlogi Evropske unije na področju globalnega zdravja. V razpravi so sodelovali tudi Evropska komisarka za zdravje in varno hrano Stella Kyriakides, regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hans P. Kluge ter Stephanie Seydoux ambasadorka za globalno zdravje z Ministrstva za Evropo in zunanje zadeve iz Francije.
Minister Janez Poklukar med okroglo mizo na World Health Summit 2021 Berlin

Minister Poklukar med diskusijo na okrogli mizi

Pobude za oblikovanje evropske zdravstvene unije pomenijo pomembno politično priložnost za krepitev vloge EU na področju zdravja v svetu. Notranji, pravni in politični potencial EU za zdravje sovpada z njenimi cilji na področju zdravja v svetu, zato so govorniki okrogle mize razpravljali, o tej izredno pomembni tematiki.

"Močnejša vloga EU na področju globalnega zdravja bi tako prinesla tudi geopolitične prednosti, prav tako bi koristila državam članicam EU in prispevala k zdravju v svetu." je izpostavil minister. To vključuje številna področja delovanja EU, vključno z razvojnimi politikami, zunanjimi politikami in določanjem varnostnih standardov pri varnosti hrane, kemični varnosti, okoljski politiki in digitalnem zdravju.

Minister: "Poleg pravične porazdelitve cepiv bi se morali nenehno osredotočati na krepitev zdravstvenih sistemov po vsem svetu, da se zagotovi pripravljenost na potencialne prihodnje grožnje zdravju, pa tudi univerzalna zdravstvena oskrba. In to je eno ključnih priporočil našega predsedovanja."

Komisarka je izpostavila pomen sodelovanja in solidarnosti, ter da je ključno odločno in koordinirano ukrepanje. Močna Evropska zdravstvena unija bo osnova za boljšo pripravljenost na potencialne prihodnje zdravstvene grožnje. Zaključila je z mislijo, da je vlaganje v zdravje, tudi vlaganje v prihodnost.