Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na ministrskem zasedanju AU-EU o partnerstvu med Afriko in Evropo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve

Zunanji minister dr. Anže Logar se je udeležil drugega ministrskega zasedanja med EU in Afriško unijo (AU) v Kigaliju v Ruandi. Srečanje je posebej pomembno, saj služi tudi kot priprava na 6. vrh AU-EU, ki bo predvidoma v letu 2022. »Slovenija kot predsedujoča Svetu EU še posebej podpira prizadevanja za močnejše partnerstvo med EU in AU, ki bo temeljilo na vsakodnevnemu sodelovanju in dolgoročni skupni viziji,« je v nagovoru poudaril minister dr. Logar.

Minister dr. Logar je v nagovoru pozval h krepitvi sodelovanja med Afriško unijo in Evropsko unijo na področju multilateralizma, digitalnega prehoda in trajnostnega upravljanja z vodo. Ministri so se v razpravi osredotočili na določitev najpomembnejših skupnih prednostnih nalog, izzivov in priložnosti za sodelovanje med unijama, zlasti pri naložbah v digitalni in zeleni prehod, ljudi, svetovni mir, varnost in upravljanje ter pri okrevanju po covidu-19. Na zasedanju je bila sprejeta skupna izjava.

Minister dr. Logar se je zavzel za ambiciozno vizijo partnerstva med EU in Afriko. Predlagal je vzpostavitev rednega in strukturiranega dialoga o multilateralnih zadevah med unijama. Sodelovanje na področju digitalnega prehoda mora vključevati tako krepitev odpornosti na negativne posledice digitalizacije kot spoštovanje človekovih pravic. Izpostavil je prizadevanja slovenskega predsedstva Sveta EU za oblikovanje celovitega pristopa do vode v zunanjem delovanju Unije. Slovenija z darovanjem cepiv, medicinske opreme in finančnih sredstev pomaga blažiti posledice covida-19 v Afriki in se uvršča v sam vrh držav donatoric glede na število prebivalcev.

Minister dr. Logar se je skupaj z visokim predstavnikom za zunanjo in varnostno politiko EU Borrellom udeležil zaključnega dogodka projekta, namenjenega zdravljenju psihosocialnih posledic genocida. O razmerah v regiji Velikih jezer in drugod po Afriki se je pogovarjal s predsednikom organizacije Interpeace Scottom Webrom. Dan pred zasedanjem je obiskal šolo Saint Vincent de Paul, ki jo je finančno podprlo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v sodelovanju s Slovensko karitas. Ob zaključku je minister obiskal spominsko obeležje v Kigaliju, kjer je položil venec v spomin na žrtve ruandskega genocida.

Ob zasedanju je bil objavljen tudi skupni članek zunanjih ministrov Slovenije, Nemčije, Portugalske in Francije o partnerstvu med EU in Afriško unijo.