Skoči do osrednje vsebine

Stanovanjski sklad slovesno odprl novo sosesko Novo Brdo

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Stanovanjski sklad RS je v Ljubljani slovesno odprl novo sosesko Novo Brdo. V eni največjih ljubljanskih sosesk je skoraj 500 stanovanj v 18 večstanovanjskih objektih. Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak v nagovoru dejal, da z današnjo otvoritvijo uresničujemo stanovanjsko strategijo, katere glavni cilj so dodatna javna najemna stanovanja.

Kot je dejal minister mag. Vizjak, v državi po ocenah potrebujemo okoli 10.000 dodatnih najemnih stanovanj. Vlada načrtuje, da bi jih do leta 2026 lahko zagotovili okoli 5000.

Zavedanje pomena stanovanjske politike po besedah ministra mag. Vizjaka potrjuje tudi njena vključenost v nacionalni Načrt za okrevanje in odpornost (NOO). Z njim bo vzpostavljena shema financiranja gradnje javnih najemnih stanovanj, za katero bo namenjenih 60 milijonov evrov sredstev. Sredstva bodo namenjena projektom, ki bodo zagotavljali širitev fonda javnih najemnih stanovanj in s tem omogočali lažji dostop do primernega stanovanja.

Minister je izrazil zadovoljstvo, da se je odprtja nove soseske udeležil tudi guverner Razvojne banke Sveta Evrope (CEB) Rolf Wenzel. S posojilom te banke v višini 50 milijonov evrov se namreč financirajo tri velike investicije stanovanjskega sklada, katerih skupna investicijska vrednost je 130 milijonov evrov in predstavlja izgradnjo 819 novih najemnih stanovanj.  

Soseska Novo Brdo stoji na Viču v Ljubljani poleg že zgrajene soseske Zeleni Gaj na Brdu, kjer sta v štirih objektih že na voljo 102 najemni stanovanji. V novi soseski, ki so jo gradili tri leta, je 498 stanovanj v 18 stanovanjskih blokih. Stanovanja so velika od 30 do 80 kvadratnih metrov, na voljo pa je tudi 25 oskrbovanih stanovanj. Stanovalcem bo skupno na razpolago 522 parkirnih mest v podzemni garaži.

Novo Brdo je moderna soseska, stanovalcem bo omogočen višji standard bivanja, saj bodo v njej sobivale različne generacije (mladi, starejši, družine) in temu so prilagojeni tudi objekti in stanovanja.

Javni program je zelo bogat (različne trgovine, storitve in knjižnica), stanovalcem je na voljo tudi varen odprt zunanji prostor, ki vključuje zelene površine, otroška igrišča in navezave na obstoječa zelena obroča na vzhodu in zahodu. V bližini sta priključka na mestno ljubljansko obvoznico in avtocesto.