Skoči do osrednje vsebine

Evropski teden varnosti in zdravja pri delu 2021

25. oktobra 2021 se v vseh državah članicah Evropske unije (EU) pričenja Evropski teden varnosti in zdravja pri delu 2021, ki je posvečen preprečevanju in obvladovanju kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom. Evropski teden predstavlja vrh kampanje Zdravo delovno okolje 2020-22: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta, ki jo na ravni EU vodi Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA), v Sloveniji pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) skupaj s tripartitno Nacionalno mrežo za sodelovanje z EU-OSHA.

Po podatkih Eurostata kar 60 odstotkov vseh delavcev v EU in 57 odstotkov delavcev v Sloveniji, ki imajo z delom povezane zdravstvene težave, navaja kostno-mišična obolenja kot svojo najresnejšo težavo. Najpogosteje delavci poročajo o težavah s križem in bolečinah v mišicah zgornjih okončin. Podatki 3. evropske raziskave podjetij o novih in nastajajočih tveganjih razkrivajo, da so najpogostejša težava na evropskih delovnih mestih prav kostno-mišična obolenja in psihosocialna tveganja. Ponavljajoči se gibi rok, dolgotrajno sedenje in ukvarjanje s težavnimi strankami, pacienti, učenci ter drugimi strankami so najpogostejša tveganja, o katerih so leta 2019 poročala podjetja in organizacije iz EU-27 in tudi Slovenije.

Z delom povezana kostno-mišična obolenja so eden od najpogostejših vzrokov za invalidnost in odsotnost z dela ter predstavljajo velik strošek za posameznika, podjetje, zdravstveno in pokojninsko blagajno ter družbo kot celoto. Zato sodi preprečevanje z delom povezanih kostno-mišičnih obolenj in s tem izboljšanje zdravja ter dobrega počutja delavcev med naše prednostne naloge.

Ob tem velja omeniti, da strokovnjaki opozarjajo, da je delo na daljavo, ki ga pogosteje opravljamo v času epidemije covida-19, pogosto povezano s slabšo ergonomsko ureditvijo delovnega mesta, sedečim delom, osamljenostjo, nerednim delovnim časom, kar vse prispeva k nastanku ali poslabšanju kostno-mišičnih obolenj.

MDDSZ skupaj s tripartitno Nacionalno mrežo za sodelovanje z EU-OSHA organizira vrsto dogodkov v podporo kampanji. Vljudno vas vabimo, da se udeležite spletnega seminarja Ergonomija na delovnem mestu in staranje zaposlenih, ki bo potekal v četrtek, 11. novembra 2021, 13.00-15.20. 

Spletni seminar je namenjen zlasti delodajalcem in delavcem, pa tudi strokovnim delavcem za varnost pri delu, izvajalcem medicine dela, kadrovskim delavcem, delavskim zaupnikom za varnost in zdravje pri delu ter vsem, ki jih zanimata ergonomija na delovnem mestu in ravnanje s starejšimi zaposlenimi.

Kotizacije ni. Spletni seminar je brezplačen. Prijave zbiramo do ponedeljka, 8. novembra 2021, na spletni povezavi.

 Vljudno vabljeni!

Program