Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. oktobra 2021.

Potres

Ob 8.45 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republik Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Vinice pri Črnomlju, 84 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Črnomlja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.15 je bila na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina ter na odseku regionalne ceste med Razdrtim in Vipavo zaradi sunkov vetra, ki dosegajo hitrosti do 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Ob 11.26 je bila odpravljena zapora zaradi burje. Cesta je normalno prevozna.

Ob 19.51 je bila na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora 1. stopnje. Zapora prometa je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti 8 ton.

Ob 23.22 je bila na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje, ki je dosegala hitrost med 100–130km/h, uvedena zapora 2. stopnje.

Ob 5.18 dne 25.10.2021 je bila na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora 1. stopnje. Zapora prometa velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti 8 ton. Ukine se zapora 2. stopnje, ki je bila uvedena prejšnjega dne.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 18.26 je na Dolenjski cesti v Ljubljani otrok padel v zabojnik za humanitarno zbiranje oblačil. Gasilci Gasilske Brigade (GB) Ljubljana so ob prisotnosti policije zabojnik s tehničnim posegom odprli in otroka predali v oskrbo mami. Pomoči reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) ni potreboval.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.46 je v Rodinah, občina Črnomelj, občan padel s strehe. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj so hudo poškodovanega krajana oskrbeli in ga prepeljali v Črnomelj, od koder ga je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) z Brnika prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bili obveščeni policisti.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 22.32 je v večstanovanjski stavbi v Stantetovi ulici v Velenju v kuhinji stanovanja zagorelo olje v posodi. Še pred prihodom gasilcev so stanovalci pogasili goreče olje. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so prezračili in pregledali prostore ter do prihoda reševalcev NMP Velenje nudili pomoč stanovalkam. Reševalci so eno poškodovano osebo odpeljali v ZD Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.06 je v Jakčevi ulici v Ljubljani zagorel pohištveni inventar odložen v prvi kleti večstanovanjske stavbe. Požar se je razširil na strop v kleti in zajel tudi del izolacijskega materiala. Posledično so se skupni prostori dvanajst nadstropne stolpnice zelo hitro napolnili z dimom. Gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje so požar pogasili, pregledali okolico in objekt nadtlačno prezračili. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in reševalci NMP Ljubljana, ki so preventivno pregledali več oseb. Dve osebi so oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Ena oseba se je nadihala dima, druga pa si je ob skoku z okna pritličnega stanovanja poškodovala gleženj.

Izpostava Maribor

Ob 10.07 je v Zgornji Gorici, občina Rače-Fram, prišlo do požara na sušilni napravi za žito. Že pred prihodom gasilcev je lastnik delno pogasil požar. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor ter PGD Sp. in Zg. Gorica, Fram, Rače in Podova so požar dokončno pogasili. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Sp. in Zg. Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 5.34 je v naselju Runarsko, občina Bloke, gorelo v kurilnici. Gasilci PGD Nova vas in Velike Bloke so opravili strokovni ogled, iznesli iz kurilnice ožgan material in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 10.08 se je v Selcah, občina Železniki, zaradi okvare na električni napeljavi vžgalo osebno vozilo. Gasilci PGD Selca so požar na vozilu pogasili in odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.46 je na cesti Drežniške Ravne–Planina Zaprikraj, občina Kobarid, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Drežnica in Kobarid so požar pogasili. Prvi del vozila je zgorel in je popolnoma uničen.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.28 je v Šmarjeških Toplicah gorelo električno osebno vozilo. Gasilci PGD Šmarjeta so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar v motornem delu, vozilo pregledali s termovizijsko kamero in hladili pregrete dele šasije. Vozilo je bilo v požaru uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 13.30 je v Zavodicah, občina Nazarje, prišlo do samovžiga odpadnega smrečja in vejevja. Gasilci PGD Nazarje so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.15 so v parku ob Kremžarjevi ulici v Ljubljani gorela otroška igrala. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in opravili preventivni pregled okolice.

Izpostava Murska Sobota

Ob 1.47 je v Bratoncih, občina Beltinci, ob stanovanjski hiši zagorelo približno dva kubična metra desk. Požar so pogasili gasilci PGD Bratonci in Beltinci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.50 je v Gregorčičevi ulici v Ajdovščini na ekološkem otoku gorela vzmetnica. Gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina sta ogenj pogasila in preprečila širitev na komunalne zabojnike za odpadke.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.48 sta v Glavarjevi ulici v Ljubljani gorela komunalna zabojnika za odpadke. Še pred prihodom gasilcev na kraj dogodka je požar delno pogasil očividec. Gasilci GB Ljubljana so požar dokončno pogasili ter ohladili osebno vozilo, parkirano v bližini.

Ob 1.42 sta v Jenkovi ulici v Ljubljani gorela komunalna zabojnika za odpadke. Še pred prihodom gasilcev na kraj so požar pričeli gasiti policisti. Gasilci GB Ljubljana so zabojnika dokončno pogasili. En zabojnik je uničen, drugi poškodovan.

Izpostava Maribor

Ob 20.10 so v Ulici Arnolda Tovornika v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili dva goreča zabojnika za odpadke.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.38 je v kraju Col, občina Ajdovščina, gorel zabojnik ob pokopališču. Gasilci PGD Col so požar pogasili, zabojnik je uničen.

Ob 16.14 se je v kraju Batuje, občina Ajdovščina, zaradi odlaganja tlečega pepela, vnela vsebina zabojnika za smeti na ekološkem otoku. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 13.24 so v naselju Baredi, občina Izola, ob hiši naleteli na ročno bombo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.31 je v gozdu pri naselju Nova Gora, občina Litija, občan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta območje preiskala in na kraju najdbe varno uničila minometno mino kalibra 81 mm in 45 mm ter ročno bombo kalibra 55 mm. Vse najdbe so bile Italijanskega izvora iz obdobja druge svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.12 sta pri kraju Podmelec, občina Tolmin, regijska pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in shranila na varno najdena dva topovska vžigalnika kalibra 80 mm, topovski vžigalnik kalibra 75 mm in ročno bombo, vse avstrijskega porekla ter ročno bombo italijanskega porekla, poleg tega tudi 50 kosov streliva v skupni masi 3,9 kg avstrijskega in italijanskega porekla. Nevarne najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 8.58 je v Kopališki ulici v Kranju v stanovanjskem objektu voda zalila kopalnico in del kletnih prostorov. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so našli vzrok iztekanja vode in vodo iz prostorov posesali. Zaradi zamašene kanalizacije so aktivirali tudi dežurnega Komunalnega podjetja.

Ob 17.53 so v Godešiču, občina Škofja Loka, gasilci PGD Godešič in Škofja Loka s tehničnim posegom prenesli osebo nazaj v posteljo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.25 je v Šarhovi ulici v Ljubljani starejši občan padel v stranišču stanovanja. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem pomagali pri prenosu poškodovanega občana v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/