Skoči do osrednje vsebine

Čestitke ob dnevu suverenosti!

Na današnji redni tedenski novinarski konferenci je major mag. Zvezdan Markovič iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske orisal zgodovinski okvir dogodkov izpred 30 let, zaradi katerih se danes spominjamo odhoda zadnjih enot in vojakov Jugoslovanske ljudske armade z ozemlja Republike Slovenije in praznujemo dan suverenosti.

Kot je na novinarski konferenci poudaril major mag. Zvezdan Markovič je dan odhoda zadnjih vojakov JLA, 25. oktober, eden pomembnejših dni v slovenski nacionalni zgodovini. Z njihovim odhodom je Republika Slovenija postala suverena država.

Odhod vojakov je bil določen s sklepom ob sprejetju Brionske deklaracije. Po sklepu bi zadnji vojaki morali oditi do 18. oktobra 1991. Z bližajočim se 18. oktobrom je postajalo vse bolj jasno, da se JLA do dogovorjenega datuma ne bo umaknila z ozemlja Slovenije. Ta dan je bil sklenjen dokončen dogovor o umiku, ki je predvideval umik do 25. oktobra 1991. Po zavlačevanju v koprskem pristanišču je ladja Venus, ki je plula pod tujo zastavo, petnajst minut pred polnočjo zaprla svoja vrata. Ker je ladja plula pod tujo zastavo, lahko rečemo, da so pripadniki JLA zapustili Slovenijo v dogovorjenem roku, čeprav je ladja zapustila slovenske ozemeljske vode 26. oktobra nekaj minut po polnoči. Prav v spomin na izplutje iz slovenskih teritorialnih voda in na proslavo v koprskem pristanišču 26. oktobra Vojaški muzej Slovenske vojske jutri obeležuje svoj dan.

Posnetek video konference (youtubeMORS)

Major med novinarsko konferenco sedi za mizo z gradivom pred seboj. Za njim je temno modro ozadje in zastavi Slovenije ter EU.

Major mag. Zvezdan Markovič iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske | Avtor: MORS