Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. oktobra 2021.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.44 je bila na odseku hitre ceste med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora 1. stopnje. Zapora je veljala počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Ob 17.53 je bila na omenjenem odseku ukinjena zapora prometa zaradi burje. Cesta je normalno prevozna za vsa vozila.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 17.19 se je v naselju Donačka gora, občina Rogatec, jadralni padalec zapletel v veje drevesa. Gasilci Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Rogatec in Donačka gora so s tehničnim posegom nepoškodovanega padalca rešili z drevesa.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 16.08 je v Spodnjih Danjah, občina Železniki, obolela oseba potrebovala pomoč. Gasilci PGD Sorica so oboleli osebi nudili pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.00 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljala obolelo osebo iz Tolmina v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.19 je na regionalni cesti Stranice–Vitanje v kraju Stenica, občina Vitanje, osebno vozilo zapeljalo s ceste, se prevrnilo na streho in pristalo v potoku Ljubnica. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, ki je bilo na strehi ter s tehničnim posegom rešili mamo in dva otročička iz vozila. Reševalci NMP so vse tri prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Gasilci so v potok postavili pivnike, da so zajemali iztekajoče olje, vozilo obrnili na kolesa in ga izvlekli iz potoka na cesto.

Ob 20.03 je v Lepi Njivi, občina Mozirje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v objekt. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci PGD Nazarje so ji nudili prvo pomoč, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in ga odstranili iz objekta. Reševalci NMP Mozirje so poškodovano osebo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.44 je v Čanžekovi ulici v Ljubljani voznik z osebnim vozilom zapeljal v jarek. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so vozniku in sopotnici nudili pomoč pri izstopu ter s tehničnim posegom vozilo potegnili na brežino.

Izpostava Maribor

Ob 20.22 je v Slovenski ulici v naselju Sveta Trojica v Slovenskih Goricah osebno vozilo zapeljalo s cestišča in v potoku obstalo na strehi. Osebe so se same rešile iz vozila. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Gornja Radgona so s pomočjo avtodvigala dvignili vozilo na cestišče in odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.48 je na cesti Kobarid–Tolmin, občina Tolmin, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Tolmin in Kobarid so zavarovali kraj dogodka, iz osebnega vozila z tehničnim posegom rešili dve ukleščeni osebi, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb, nevtralizirali razlite motorne tekočine in poskrbeli za odvoz poškodovanega osebnega vozila.

Ob 15.52 sta na križišču pri Mercator centru v Kromberku, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe, nevtralizirali razlite motorne tekočine, na osebnih vozilih odklopili akumulatorja ter pomagali policiji pri usmerjanju prometa.

Izpostava Ptuj

Ob 8.41 je v naselju Grajena, občina Ptuj, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovanca iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj, odklopili akumulator in počistili iztekle tekočine. Poškodovanega voznika so reševalci prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 19.01 so v Mišačah, občina Radovljica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Srednja Dobrava so požar pogasili, ohladili okolico dimnika in odsvetovali uporabo dimnika do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.34 so na Tržaški cesti v Brezovici pri Ljubljani zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Brezovica pri Ljubljani, Vnanje gorice in Notranje Gorice-Plešivica so zaprli dotok zraka, ohladili dimnik in lastniku odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarja. Materialna škoda ni nastala.

Ob 14.10 je v Mokrški ulici v Ljubljani v stanovanjski hiši zagorel pralni stroj. Gasilci GB Ljubljana so pralni stroj pogasili, ga iznesli na dvorišče ter prezračili prostore.

Ob 20.50 je v Ulici Juša Kozaka v Ivančni Gorici v garaži zaradi napake na peči prišlo do manjše eksplozije s požarom. Gasilci PGD Stična in PGD Ivančna gorica so požar pogasili ter prezračili prostore. Uničena je peč in elektro instalacija.

Izpostava Maribor

Ob 17.22 so v Prušnikovi ulici v Mariboru gorela tri kolesa v kletnih prostorih stanovanjskega bloka. Gasilci GB Maribor in PGD Radvanje so požar pogasili in prezračili prostore. V požaru sta dve kolesi uničeni, eno je poškodovano.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.31 je v kraju Skakovci, občina Cankova, zagorelo okoli 75 kvadratnih metrov ostrešja stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci iz PGD Skakovci, Cankova in Gerlinci.

Ob 22.53 je na Šafarskem, občina Razkrižje, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Požar je zajel približno 45 kvadratnih metrov kletnih prostorov. Pogasili so ga gasilci PGD Razkrižje in Ljutomer ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.25 so v Otaležu, občina Cerkno, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Plužnje so požar pogasili, prezračili prostor in očistili dimnik.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.35 je na Gledališki poti na Ravnah na Koroškem zagorela garaža z delavnico. Požar so pogasili gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) in PGD Ravne na Koroškem. Zgorelo je ostrešje objekta.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 13.26 je na Uncu, občina Cerknica, na parkirišču zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Unec in Rakek so kraj dogodka požarno in prometno zavarovali in z vodo ohladili osebno vozilo v predelu motorja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 23.51 so v naselju Goriča vas, občina Ribnica, goreli odpadni material in pnevmatike. Gasilci PGD Ribnica in PGD Goriča vas so pogasili požar na površini dveh kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.35 sta v Murglah v Ljubljani gorela dva komunalna zabojnika za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 23.41 je na Viški cesti v Ljubljani gorel komunalni zabojnik za odpadke. Še pred prihodom gasilcev na kraj so zabojnik z gasilnikom pogasili policisti. Gasilci GB Ljubljana In PGD Ljubljana - Vič so zabojnik dodatno prelili z vodo ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.07 so na Cesti zmage v Zagorje ob Savi gasilci PGD Zagorje - mesto pogasili gorečo vsebino zabojnika za smeti.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 10.31 so v Koštaboni, občina Koper, v vodnjaku opazili kurilno olje. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so v vodnjak namestili pivnike in s policisti prišli do izvora v bližnjem rezervoarju. Pivnike bodo odstranili v nedeljo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 16.58 je na avtocesti Kranj–Jesenice, na parkirišču bencinskega servisa, zaradi okvare motorja začela iztekati motorna tekočina. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice, PGD Radovljica, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) in Komunala Radovljica so z vpojnimi sredstvi posuli po iztekli tekočini.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.24 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem so našli onemoglo osebo. Oskrbeli so jo reševalci NMP Velenje, gasilci pa so reševalcem nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.12 so na Krekovem trgu v Celju gasilci poklicne gasilske enote (PGE) Celje s tehničnim posegom iz strehe odstranili satelitski krožnik, ki je ogrožal mimoidoče.

Izpostava Maribor

Ob 12.58 sta v naselju Šomat, občina Šentilj, zaradi dotrajanosti elektro drogov in močnega vetra v preteklih dneh, dva droga padla na streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Paloma so skupaj z dežurnimi iz Elektra odstranili kable s strehe. Delavci Elektra pa bodo droga odstranili in ju nadomestili z novim.

Ob 13.49 so v Prvomajski ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Bistrica ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala pogrešana oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/