Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. oktobra 2021.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.44 sta na cesti Brežice–Krško v križišču za Zgornji Obrež, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, na enem od vozil odklopili akumulator in do prihoda policije usmerjali promet. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Maribor

Ob 19.13 je v naselju Žitence v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah osebno vozilo zdrsnilo s ceste v obcestni jarek. Gasilci JZ GB Maribor so voznika rešili iz vozila, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator in posuli iztekle tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.34 se je na hitri cesti H4, na odseku Selo–izvoz Ajdovščina, občina Ajdovščina, zgodila prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 6.38 sta na Ormoški cesti na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in cestišče očistili. Reševalci NMP Ptuj so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Ptuj.

Ob 7.00 sta na Tovarniški cesti v naselju Kidričevo trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj in Talum Kidričevo so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč v nesreči podkovanima osebama, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovani osebi so reševalci NMP Ptuj na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Ptuj.

Ob 14.44 sta na izvozu z avtoceste na razcepu Draženci, občina Hajdina, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj, ki so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Ptuj.

Ob 16.59 je v Placarju, občina Destrnik, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP oskrbeli poškodovanca in odklopili akumulator. S tehničnim posegom so vozilo postavili na vozišče ter z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in blato. Reševalci NMP so poškodovano osebo prepeljali v SB Ptuj.

Ob 18.14 je v naselju Libanja, občina Ormož, osebno vozilo zapeljalo na nasprotni vozni pas, trčilo v betonski propust in obstalo na boku v obcestnem jarku. Gasilci PGD Ormož so na vozilu odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovanca iz vozila, razsvetljevali in počistili kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji ter prečrpali iztekajoče gorivo iz poškodovanega vozila. Regionalna cesta Ormož–Ljutomer je bila med intervencijo zaprta za ves promet. Poškodovani voznik nesreče ni preživel.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.31 sta je na cesti Slovenj Gradec–Kotlje, v naselju Stari trg, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali motorne tekočine ter pomagali reševalcem ZRC Koroške - enote NMP Slovenj Gradec pri oskrbi treh poškodovanih oseb. Z reševalnim vozilom so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Slovenj Gradec. Cestišče so počistili dežurni delavci cestnega podjetja VOC Celje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 20.41 je v Ulici mladinskih delovnih brigad v Leskovcu pri Krškem zagorela napa v kuhinji gostinskega lokala. Zaposleni so pred prihodom gasilcev Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Leskovec pogasili požar. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali napo, ostrešje, izklopili električno napajanje v kuhinji in prezračili prostore.

Izpostava Koper

Ob 11.20 se je na Vodnikovem trgu v Piranu kadilo iz prostorov stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Piran. S tehničnim posegom so vstopili v prostore in požar hitro lokalizirali. Zagorela je deska, ki je bila odložena na štedilniku. Zadimljene prostore so gasilci prezračili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.27 se je v naselju Most na Soči, občina Tolmin, kadilo skozi okno stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Most na Soči in Tolmin so ob prihodu ugotovili, da se kadi zaradi slabega vleka pred kratkim zakurjene peči. Gasilci so prezračili prostore in preverili stanje dimne tuljave.

Izpostava Postojna

Ob 11.11 se je v Kidričevem naselju v Postojni kadilo iz stanovanja. Gasilci PGD Postojna so pregledali prostore in prezračili stanovanje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 16.50 so v Šenčurju ob motokros progi gorele gume. Požar so pogasili gasilci PGD Šenčur in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 12.48 je bil v naselju Pivola, občina Hoče – Slivnica, opažen olji madež na vozišču. Gasilci JZ GB Maribor so skupaj z delavci cestnega podjetja očistili po vozišču razlit oljni madež v dolžini okoli šest kilometrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.59 so na površini vodotoka Lijak med naseljema Dombrava in Volčja Draga, občina Renče-Vogrsko, opazili oljni madež. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so pregledali površino in obrežje potoka, iskali vir onesnaženja in namestili pivnike. Obveščene so pristojne službe.

Ob 8.35 je na odseku ceste med naseljema Čadrg in Zatolmin, občina Tolmin, zaradi poškodovanega pokrova motorja iz osebnega vozila iztekalo olje. Oljni madež v dolžini okoli 2,5 kilometra so gasilci PGD Tolmin skupaj z delavci komunalnega podjetja posuli z absorbenti.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 7.15 sta v Strmeckijevi ulici v Krškem pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije odstranila minometno mino, kalibra 81 mm, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne in jo na varni lokaciji uspešno uničila. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.40 sta na gozdnatem območju nad naseljem Grgarske Ravne, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije, odstranila pet kosov nevarnih najdb v skupni teži 57,13 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1.svetovne vojne in jih do uničenja ustrezno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.11 sta na Goriški cesti v Velenju v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostali ujeti osebi. Nepoškodovani osebi so iz dvigala s tehničnim posegom rešili gasilci PGD Velenje.

Izpostava Koper

Ob 6.14 so v Obrtniški ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili zdravstvenemu osebju do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.47 se je na Jurčičevem trgu v Ljubljani v kopalnici stanovanja iz napolnjene kopalne kadi voda prelivala čez rob, se razlivala po stanovanju in tekla v stanovanje v spodnji etaži. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so odprli vrata obeh stanovanj.

Ob 11.34 so v Notranjih Goricah, občina Brezovica, gasilci PGD Notranje Gorice - Plešivica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše v kateri se je nahajala onemogla oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Ljubljana.

Ob 15.44 je v Šarhovi ulici v Ljubljani v stanovanju padel starejši občan. Gasilci GB Ljubljana so občana oskrbeli in položili nazaj na posteljo.

Izpostava Maribor

Ob 1.25 so na Cesti na gmajno v Sveti Trojici v Slovenskih goricah, gasilci PGD Sveta Trojica s cestišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.17 so v Beblerjevi ulici v Idriji v večstanovanjskem objektu gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz kabine pokvarjenega dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/