Skoči do osrednje vsebine

Izdano gradbeno dovoljenje za gradnjo južnega dela tretje razvojne osi

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Ministrstvo za okolje in prostor je Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo južnega dela tretje razvojne osi, in sicer za prvo in drugo etapo hitre ceste od priključka na dolenjsko avtocesto pri Novem Mestu do priključka Osredek.
Fotografija avtoceste je ilustrativna

Fotografija avtoceste je ilustrativna | Avtor: Pixabay

Investitor gradnje tretje razvojne osi jug od avtoceste A2 Ljubljana–Obrežje pri Novem mestu do priključka Maline in naprej proti mejnemu prehodu Metlika je DARS.

Tretja razvojna os jug, ki je zasnovana kot štiripasovna hitra cesta, je razdeljena na dva odseka. Na prvem je predvidena gradnja 5,05 kilometra hitre ceste od priključka dolenjske avtoceste Novo mesto - vzhod mimo Mačkovca in Cikave do priključka Osredek, ki bo hkrati tudi priključek za tovarno Revoz (prva in druga etapa), nato pa še gradnja hitre ceste naprej skozi Gorjance do priključka Maline v dolžini 12,4 kilometra (tretja in četrta etapa).

Na drugem odseku je predvidena gradnja hitre ceste od priključka Maline do mednarodnega mejnega prehoda Metlika v dolžini 10,5 kilometra in od Gradnika do Črnomlja jug v dolžini 20 kilometrov.