Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. oktobra 2021.

Potres

Ob 4.30 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Breginja, 99 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Zgornjega Posočja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Močan veter

Močan veter je povzročal nekaj preglavic predvsem v severovzhodni Sloveniji in na Dolenjskem. Zabeležili smo 24 dogodkov. Največ je bilo podrtih dreves, v petih primerih je veter delno odkril strehe stanovanjskih objektov in enega poslovnega objekta. V naselju Dobrovlje v občini Zreče je podrto drevo poškodovalo hišo, na Pragerskem pa je drevo padlo na osebno vozilo. Posledice vetroloma so odpravljali gasilci dveh poklicnih gasilskih enot in 16 prostovoljnih gasilskih društev.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 5.06 sta na avtocesti pri Smedniku, občina Krško, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 6.58 je na avtocesti pri izvozu Tepanje v občini Slovenske Konjice prišlo do prometne nesreče osebnega vozila, v kateri se je poškodovala ena oseba. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica, ki so zavarovali kraj, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice, ki so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico Celje. Obveščene so bile pristojne službe

Ob 13.40 sta na cesti Mestinje–Podplat v Mestinju, občina Šmarje pri Jelšah, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so dve poškodovani osebi oskrbeli na kraju nesreče.

Ob 14.58 je na cesti v naselju Podgaj, občina Šentjur, prišlo do trčenja treh osebnih vozil. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč eni poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 19.05 je v Libojah, občina Žalec, voznik z osebnim vozilom zapeljal v obcestni jarek in zaradi blata ni mogel nadaljevati vožnje. Gasilci PGD Liboje so vozilo potegnili nazaj na cestišče. Poškodovanih ni.

Izpostava Koper

Ob 22.31 so na Belokriški cesti, občina Piran, reševalci na nujni vožnji opazili prevrnjeno osebno vozilo in v njem osebo. Aktivirani so bili gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so zavarovali kraj nezgode, nudili razsvetljavo, izvajali požarno varovanje in pomagali policistom pri usmerjanju prometa. Poškodovano osebo, ki je bila ob prihodu gasilcev že v reševalnem vozilu, so reševalci odpeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 7.51 sta v naselju Vopovlje, občina Cerklje na Gorenjskem, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe, kraj nesreče so prometno in požarno zavarovali, posuli iztekle motorne tekočine z absorbentom in odklopili akumulatorja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.25 sta na avtocesti Celje–Ljubljana pri viaduktu Petelinjek, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGE Celje so ob prihodu zavarovali mesto nesreče in na vozilih odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Domžale so v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana na preventivni pregled odpeljali eno osebo.

Ob 12.12 sta na Trzinski obvoznici, občina Trzin, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, drugi ukrepi niso bili potrebni. Poškodovanih ni bilo. Na kraju so posredovali tudi policisti.

Ob 21.32 so v Lavrici, občina Škofljica, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Grosuplje prometno in požarno zavarovali kraj nesreče dveh osebnih vozil. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.02 sta v Lendavski ulici v Murski Soboti pri bencinski črpalki trčili osebni vozili. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Zanjo so poskrbeli reševalci Prehospitalne enote (PHE) Murska Sobota. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so odklopili akumulatorja na vozilih.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.21 sta na Mariborski cesti v Mežici trčili osebni vozili. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb, usmerjali promet, odstranili poškodovana avtomobila, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter počistili cestišče. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.39 sta na regionalni cesti Trbovlje–Zagorje v naselju Završje, občina Trbovlje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje so proti naletno in proti požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, posuli razlite motorne tekočine z absorbentom ter nudili pomoč avto vleki pri odstranitvi vozil.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 14.53 je v naselju Ravno, občina Krško, gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Pred prihodom gasilcev je požar pogasil domačin z gasilnikom na prah ter izpraznil kurišče. Gasilci PGE Krško in PGD Smednik so pregledali ostrešje s termovizijsko kamero in lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.37 je na Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gorela lesena baraka velikosti 20 kvadratnih metrov ter drevesa in dračje v okolici. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče, ki so požar pogasili in pregledali območje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.11 so v Ulici Stanka Bloudka v Idriji gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Dimniški požar so pogasili gasilci PGD Idrija.

Ob 13.46 so v Črnem Vrhu, občina Idrija, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črni Vrh so požar pogasili, pregledali dimniško tuljavo in poskrbeli za čiščenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.20 je v kraju Dvor, občina Žužemberk, v gostinskem lokalu zagorelo v dimniku. Ogenj se je razširil na električno napeljavo ob dimniku, tramove, lesen strop ter del ostrešja. Požar sta z gasilnikom pričela gasiti policista, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Dvor in Žužemberk. Gasilci so odstranili del stropa, leseni opaž in izolacijo, pogasili žarišča, očistili dimnik ter objekt pregledali s termovizijsko kamero. Gasilci PGD Dvor so do jutra ostali na gasilski straži.

Ob 7.38 so v naselju Drežnik, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Hrast Perudina so očistili dimnik ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Postojna

Ob 18.57 so na Snežniški cesti v Pivki gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Pivka so nadzirali gorenje saj v tuljavi, pogasili in začasno sanirali približno kvadratni meter goreče izolacije na fasadi večstanovanjskega objekta, ter izvedli pregled s termovizijsko kamero. Na lokaciji je bila prisotna tudi dimnikarska služba.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.22 so v Vipavskem križu, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina pogasili goreče vozilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.50 je na cesti Semič - Črnomelj pri naselju Kot, občina Semič, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj, Kot-Brezje in Petrova, vozilo pa je uničeno. Delavec cestnega podjetja je zavaroval kraj požara s prometno signalizacijo. Obveščene so bile pristojne službe.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 20.14 je na ulici Košenice v Novem mestu gorel kup vejevja in suhe trave. Požar na na površini okoli dvajset kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Trbovlje

Ob 3.36 so na Vodenski cesti, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje - mesto pogasili gorečo vsebino v dveh zabojnikih za smeti.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 11.13 je bilo na cesti Novo mesto - Metlika pri Vahti, občina Novo mesto, razlito motorno olje. Gasilci GRC Novo mesto so z absorbentom posuli razlito olje in očistili cestišče v dolžini enega kilometra. Dežurni delavec cestnega podjetja je zavaroval kraj razlitja s cestno signalizacijo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.35 je na regionalni cesti v občini Trbovlje izteklo motorno olje iz avtobusa. Oljni madež so počistili gasilci PGD Trbovlje-mesto in delavci Cestnega podjetja Kisovec.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.11 so v naselju Šalek, občina Velenje, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala.

Ob 12.48 so v naselju Šalek, občina Velenje, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili ujeti osebi iz okvarjenega dvigala.

Ob 17.19 so na Titovi ulici v Radečah gasilci PGD Radeče nudili pomoč reševalcem NMP Laško pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 13.13 je v stanovanju stanovanjskega bloka na Cesti Maršala Tita na Jesenicah iztekala voda iz pokvarjenega radiatorja po ceveh v spodnje nadstropje. Gasilci GARS Jesenice so zaprli ventil in posesali vodo iz stanovanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.15 je na Topniški ulici v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo na betonski steber in nasedlo. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom vozilo dvignili, odmaknili steber in vozilo nepoškodovano spustili nazaj na cestišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.11 so v Podkraju pri Zagorju občina Zagorje ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto s plastično folijo prekrili 1000 kvadratnih metrov zemeljskega plazu, ki ogroža stanovanjsko hišo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/