Skoči do osrednje vsebine

Sestanek Odbora za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) in Odbora za zdravila za napredno zdravljenje (CAT), ki delujeta v okviru Evropske agencije za zdravila (EMA)

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke je v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU, 21. oktobra 2021, gostila sestanek Odbora za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) in Odbora za zdravila za napredno zdravljenje (CAT).

Srečanje Odborov je bila odlična priložnost za kritične razprave o pomembnih regulatornih in aktualnih znanstvenih vsebinah. Uvodoma so poudarili, da razumevanje aktualnega razvoja znanosti kroji prihodnost regulacije zdravil za uporabo v humani medicini.

V dopoldanskem skupnem delu programa so vabljeni predavatelji iz Slovenije (prof. dr. Bojana Beović, prof. dr. Damjan Osredkar, doc. dr. David Drobne, prof. dr. Blaž Stres in izr. prof. dr. Urban Švajger)  s predstavitvijo znanstvenih dosežkov omogočili, da so najvišji predstavniki na področju regulacije zdravil za uporabo v humani medicini  dobili bližji vpogled glede aktualnih raziskav, dostopnosti in uporabe zdravil v Sloveniji.

V  popoldanskem delu programa CHMP odbora so kritično razpravljali o dostopnosti in razpoložljivosti antibiotikov in o pomenu umetne inteligence pri razvoju tistih zdravil, kjer so potrebe največje.

V nadaljevanju programa CAT odbora so kritično razpravljali o nekliničnih in kliničnih vidikih zdravil osnovanih na adenovirusnih vektorjih in potrebi po nadgradnji regulatornih smernic na tem področju.

Skupno srečanje obeh odborov je bilo uspešno, saj je pripomoglo k medsebojnem razvoju skupnih stališč glede aktualnih regulatornih in znanstvenih vsebin.