Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju

Predsednik vlade Janez Janša se udeležuje zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, kjer bodo voditelji EU razpravljali o stanju glede covida-19, digitalni preobrazbi, cenah energije, migracijah in zunanjih odnosih.
Predsednik vlade Janez Janša na zasedanju Evropskega sveta

Predsednik vlade Janez Janša na zasedanju Evropskega sveta | Avtor: Evropski svet

Voditelji EU so danes večji del razprav namenili dejstvu, da se cene energentov zvišujejo, kar je izziv za okrevanje po pandemiji in močno vpliva na državljane in podjetja. Razprava je potekala tudi o kratkoročni pomoči za najbolj prizadete ter o srednje- in dolgoročnih ukrepih. Na zasedanju Evropskega sveta je danes potekala tudi razprava o razmerah v zvezi s covidom-19. Pandemija še ni končana in številke se v več državah članicah povečujejo. Cepljenje je prineslo znatni napredek v spoprijemanju s covidom-19, vendar je treba storiti še več, predvsem v zvezi z nezaupanjem v cepljenje in dezinformacijami.

Na delovni večerji je potekala strateška razprava o trgovini. Kar zadeva vpliv EU na svetovni ravni, je trgovina še vedno najučinkovitejši instrument v naboru orodij. Voditelji so razpravljali o tem, kako ob upoštevanju izkušenj iz zadnjih let najbolje izkoristiti ta instrument tako z vidika ciljev, za katere si prizadevamo, kakor tudi z vidika procesa vključevanja držav članic.