Skoči do osrednje vsebine

Obisk pri rojakih v Merlebachu

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič se je v okviru svojega obiska v Franciji srečal s slovensko skupnostjo v Freyming - Merlebachu. V tem predelu so delovali številni rudniki premoga in slovenski rudarji so se tja začeli izseljevati že pred prvo svetovno vojno, naseljevanje se je okrepilo med obema vojnama in nadaljevalo tudi še v desetletjih po drugi svetovni vojni.
Državni sekretar in rojaki stojijo pred stavbo katoliške misije.

Skupinsko fotografiranje pred slovensko kapelo in prostori Slovenske katoliške misije. | Avtor: USZS

Tamkajšnja slovenska skupnost je še vedno zelo aktivna in zavzeto ohranja slovenski jezik in identiteto. V Merlebachu še vedno deluje slovenska katoliška misija, ki jo vodi predani duhovnik Ivan Kamin, Društvo prijateljev slovenske katoliške misije in Slovensko rudarsko podporno društvo Jadran. Poleg župnika Kamina in predstavnikov obeh društev sta se z državnim sekretarjem srečala tudi Magdalena Rupnik Madotto, predsednica Slovenskega delavskega društva A.T.S.O. iz približno 100 kilometrov oddaljenega Aumetza, kjer so tudi delali številni slovenski rudarji in župan mesta Freyming - Merlebach Pierre Lang.

Župan je v svojem nagovoru poudaril, da so Slovenci zgledni občani, nikoli ni nobenih težav z njimi, vedno pa konstruktivno sodelujejo pri dejavnostih občine. Zato je pred nekaj leti tudi z veseljem sprejel pobudo in eno izmed mestnih ulic poimenoval po nekdanjem slovenskem duhovniku msgr. Stanku Grimsu.

Predsednica društva Prijateljev slovenske katoliške misije Jožica Curk pa je v svojem govoru dejala: "Vsem, ki nam je izbrala usoda tujino, izven matere domovine, nam je še dragocenejše, da smo povezani v duhu, da s strani predstavnikov Slovenije skrbite za vse nas razkropljene po svetu, zato se Vam toplo zahvaljujem v imenu vseh navzočih za Vaš izredno bogat današnji obisk. Ponosni smo, da imamo naš dom, središče našega kulturnega življenja, kjer že 38 let širimo in branimo vrednote slovenskih običajev in kulture".

Župnik Kamin je predstavil zgodovino Slovencev v tem delu Francije in poudaril, da so med aktivnimi člani skupnosti tudi otroci in vnuki slovenskih priseljencev, ki še vedno znajo slovensko in se tudi med seboj pogovarjajo v slovenščini, zelo radi prepevajo slovenske pesmi ter se ob nedeljah srečujejo pri slovenskih mašah, katerim enkrat mesečno sledi še kosilo in druženje.

Državni sekretar si je v okviru obiska ogledal prostore katoliške misije in društva Jadran. V slovenski kapeli rojaki sami ustvarjajo bogat mozaik, tudi vsak obiskovalec je povabljen, da s teboj prinese kamen iz domovine in soustvarja "skupno slovensko narodno hišo". Dr. Valentinčič je ob vgrajevanju kamna dejal, da je zelo vesel in ganjen, da je lahko danes med rojaki, ki s takšnim žarom ohranjajo slovenstvo. Povedal je, da je v rudniku v Merlebachu delal tudi njegov sokrajan, ki se je po upokojitvi vrnil v Slovenijo. Sedaj pa se s kamnom iz njegove vasi, ki bo del mozaika, simbolno sklepa krog življenja. "Rudarji so si s črnim kamnom (premogom) služili beli kruh, v rudnikih pustili svoje zdravje, številni tudi življenje. Druženje s Slovenci je zagotovo bila ena od radosti, ki je lajšala njihovo težko življenje". Zaželel jim je, da bi še dolgo ohranjali takšno življenjsko energijo, kot so jo pokazali ob njegovem obisku.