Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič na mednarodni konferenci NISPAcee o ključnih korakih, potrebnih za digitalno preobrazbo javne uprave v Sloveniji

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister Mark Boris Andrijanič je bil danes slavnostni govornik na otvoritvi mednarodne konference NISPAcee. Naslov letošnje konference je “Vključevanje in opolnomočenje državljanov – doba inovativnosti v sodelovanju pri soustvarjanju”. Že 29. konferenca je letos potekala na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani.

Na letošnji 29. konferenci NISPAcee, ki poteka od 21. do 23. oktobra, v živo in prek videokonference sodeluje več kakor 400 univerzitetnih profesorjev, raziskovalcev in strokovnjakov iz prakse s področja javne uprave. Gre za vrhunsko znanstveno srečanje, saj je NISPAcee ena najpomembnejših in najmočnejših mednarodnih zvez šol in institucij za javno upravo. Osredotočena je predvsem na razvoj uprave v državah srednje in vzhodne Evrope.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je v nagovoru najprej izrazil veselje, da je ta pomembna konferenca letos v naši državi, ko Slovenija predseduje Svetu Evropske unije. Pospešitev digitalizacije je namreč ena prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. “Ponosen sem, da je digitalizacija Slovenije letos dobila nov zagon. Vlada Republike Slovenije je pred pol leta ustanovila Strateški svet za digitalizacijo, ki ga sestavljajo vodilni slovenski tehnološki podjetniki, raziskovalci in izobraženci,” je dejal minister in nadaljeval, da so med njimi kar trije profesorji s Fakultete za upravo, na kar je še posebej ponosen.

“Kot vodji strateškega sveta mi je bila dana dokaj preprosta, a ambiciozna naloga. Pripraviti smo morali rešitve, ki bodo olajšale življenja naših državljanov in državljank. Slovenijo želimo do konca tega desetletja uvrstiti med pet najbolj digitalno naprednih evropskih držav,” je še povedal in dodal, da so v manj kakor dveh mesecih pripravili 40 konkretnih ukrepov, ki bodo pospešili digitalno preobrazbo javne uprave, gospodarstva, zdravstva, izobraževanja in družbe nasploh. “Soustvarjanje kot ena od oblik sodelovalnih inovacij je bila gibalo strateškega sveta že od začetka. Naša motivacija je bila razmišljati izven okvira,” je poudaril minister.

Minister Andrijanič je nadaljeval, da so se v strateškem svetu še posebej osredotočili na digitalnopreobrazbo javne uprave, saj so si na tem področju zastavili cilj, uresničiti kar deset ukrepov: “Med temi najbolj izstopajo digitalizacija celotnega postopka pridobivanja gradbenega dovoljenja. To bo znatno izboljšalo preglednost postopkov, kar bo omogočilo krajši čas obdelave in večji nadzor," je pojasnil minister. Med pomembnimi ukrepi je naštel še uvedbo e-osebne izkaznice, ki bo v daljšem obdobju omogočala tudi dostop do spletnih storitev javne uprave, bank in telekomunikacijskih operaterjev.

“Vzpostavili bomo tudi virtualno upravno točko, ki bo omogočila dostop do storitev javne uprave prek varne avdio-video povezave. Sistem bo podpiral tudi preverjanje pristnosti, izmenjavo e-dokumentov, podpisovanje in plačevanje. V državni upravi bomo uvedli obvezni elektronski podpis, kar pomeni, da bo treba vse upravne in druge odločbe podpisati v elektronski obliki in jih naslovnikom poslati tudi v elektronski obliki,” je še napovedal minister.

Minister za digitalno preobrazbo je prepričan, da bo izvedba ukrepov s področja digitalne preobrazbe javne uprave okrepila zaupanje ljudi v elektronsko podpisovanje: “Ker je premostitev digitalnega razkoraka naša glavna prednostna naloga, bomo uvedli tudi največji program digitalnih spretnosti v naši zgodovini. Osredotočili se bomo na to, da starejšim in drugim ranljivim skupinam omogočimo lažji dostop do osebnih in tabličnih računalnikov ter programov učenja digitalnih veščin. Ob tem bomo za mlade subvencionirali tečaje programiranja, robotike in umetne inteligence,” je povedal minister Andrijanič. Dodal je, da so uspešna podjetja in nevladne organizacije nosilci sprememb, ki morajo biti tesno vključeni v razvoj novih digitalnih storitev in obnovo obstoječih.

“Prepričan sem, da je vaša današnja konferenca pomemben korak k bolj vključujoči in vodeni digitalni prihodnosti v naši regiji. Veselim se vaših sklepov in rezultatov,” je zaključil minister Andrijanič.