Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Anže Logar se je kot visoki predstavnik Slovenije, ki med predsedovanjem zastopa Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom, med 18. in 21. oktobrom 2021 udeležil plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

V razpravi o krizi vladavine prava na Poljskem in prednosti prava Evropske unije je minister Logar poudaril, da so "institucije EU in države članice skupaj odgovorne za spoštovanje, varstvo in spodbujanje skupnih vrednot, zapisanih v pogodbah EU".

V razpravi o smernicah o državni pomoči na področju podnebja, energetike in okolja je povedal, da so nova pravila na teh področjih pomembna zaradi projektov, ki bodo prispevali k doseganju podnebne nevtralnosti. V zvezi s pravico do zdravega okolja je dodal: "EU je v Svetu Organizacije Združenih narodov (OZN) za človekove pravice podprla resolucijo, ki jo je predlagala skupina držav, tudi Slovenija. Resolucija prvič priznava, da je čisto, zdravo in trajnostno okolje človekova pravica."

S predsedniki odborov Evropskega parlamenta je minister Logar izmenjal mnenja o napredku na prednostnih področjih slovenskega predsedovanja Svetu EU. Osredotočil se je na gospodarsko okrevanje po pandemiji, odpornost Unije ter na izide vrha EU–Zahodni Balkan, ki ga je Slovenija gostila 6. oktobra. "Dnevni red predsedovanja Svetu EU do konca leta je poln in ambiciozen predvsem na področjih zdravja, transporta, telekomunikacij, energetike in okolja," je dejal minister Logar.

V razpravi o pripravah na konferenco OZN o podnebnih spremembah COP26 je minister poudaril, da je EU odločena, da Glasgow zapusti z večjimi podnebnimi ambicijami na globalni ravni, skladno z dolgoročnimi cilji Pariškega podnebnega sporazuma.

Minister dr. Logar je sodeloval tudi v razpravi o pripravah na zasedanje Evropskega sveta ter o naraščanju desnega ekstremizma in rasizma v Evropi. Med temami razprav so bile tudi prva obletnica prepovedi splava na Poljskem, globalni davčni sporazum, ki bo potrjen na vrhu G20 v Rimu, in zavračanje migrantov na zunanji meji Unije.

Zadnji dan plenarnega zasedanja je minister poslancem predstavil izide vrha EU-Zahodni Balkan. "Na vrhu smo ponovno potrdili evropsko perspektivo regije in poudarili, da smo še naprej zavezani procesu širitve ter podpori družbenega in gospodarskega napredka regije," je poudaril minister dr. Logar.