Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Lampret gosti kolega iz Republike Severne Makedonije Nikolića

Na dvodnevnem obisku v Republiki Sloveniji se mudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Severne Makedonije Dragan Nikolić, ki ga gosti državni sekretar Uroš Lampret.

Državni sekretar Nikolić je čestital Sloveniji za dosedanje delo v okviru predsedovanja Svetu Evropske unije. Državni sekretar Lampret je izpostavil, da je Zahodni Balkan prioriteta tako Ministrstva za obrambo kot na nacionalni ravni ter dodal, da ima Republika Severna Makedonija polno podporo Republike Slovenije pri približevanju Evropski uniji.

Sogovornika sta uvodoma izpostavila odlično sodelovanje med ministrstvoma in vojskama obeh držav ter potrdila konkretne načrte za nadaljnjo krepitev dvostranskih odnosov, ki sta jih zastavila ministra. V prihodnjem letu tako načrtujemo priključitev oboroženih sil Republike Severne Makedonije slovenskemu kontingentu v eFP v Latviji. Državna sekretarja sta potrdila interes za regionalni pristop k vzdrževanju oklepnih vozil Oshkosh in skupnemu usposabljanju za uporabo, in sicer skupaj s Črno goro.

Pogovarjala sta se tudi o regionalnem sodelovanju v Balkanskih zdravstvenih namenskih silah (BMTF), katerih mednarodna vidnost se dviguje iz vaje v vajo, kar se je pokazalo tudi na nedavni vaji EARDCC Severna Makedonija, ki je septembra potekala na Ohridu in na kateri je sodelovala tudi številčna odprava pripadnikov Slovenske vojske. Beseda je tekla še o mednarodni vojaški vaji Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost – DRM2 EX21, kjer sodelujejo tudi pripadniki oboroženih sil Republike Severne Makedonije.

Državni sekretar Nikolić je povedal, da poteka preoblikovanje Public Affairs Regional Centre v Skopju v regionalni center, ki se bo osredotočal na lažne novice in dezinformacije ter povabil ministrstvo k sodelovanju v tem centru.

V nadaljevanju obiska sta državna sekretarja obiskala Park vojaške zgodovine v Pivki in se pogovarjala s predstavniki Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki so mu predstavili možnosti nadaljnjega sodelovanja na področju sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami

Jutri, v petek, 22. oktobra, bo državni sekretar Nikolić nadaljeval obisk v Mariboru, kjer mu bodo predstavili organizacijo in delovanje nove Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino ter Vojaški muzej Slovenske vojske. V Centru vojaških šol Slovenske vojske mu bodo predstavili vizijo razvoja slovenskega vojaškega šolstva.

Sekretarja sedita v sejni sobi pred začetkom pogovorov. V ozadju so zastave Severne Makedonije, Slovenije in EUo

Na dvodnevnem obisku v Republiki Sloveniji se mudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Severne Makedonije Dragan Nikolić, ki ga gosti državni sekretar Uroš Lampret | Avtor: Vekoslav Rajh, MORS

1 / 2