Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. oktobra 2021.

Plazovi

Izpostava Trbovlje

Ob 15.59 so na področju Podkraja pri Zagorju ob Savi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zagorje mesto s folijo prekrili okoli 2000 kvadratnih metrov veliko področje aktivnega plazu, ki ogroža stanovanjsko hišo in gradbišče novogradnje.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.38 si je na južnem pobočju Vrtače, občina Žirovnica, planinka pri padcu poškodovala glavo in ramo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica in dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) s helikopterjem Slovenske vojske (SV) so poškodovano planinko prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 12.34 je na Bežigrajski ulici v Celju padel delavec s strehe. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj, nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje, ki so ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 13.21 so v Topolšici, občina Šoštanj, gasilci PGD Velenje zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe v helikopter SV, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 21.58 je v Bohinjski Beli, občina Bled, starejša oseba padla v stanovanju in obležala na tleh. Gasilci PGD Bohinjska Bela so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev.

Izpostava Maribor

Ob 20.17 uri so gasilci PGD Fram posredovali v naselju Požeg občina Rače-Fram, kjer so do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč nenadno oboleli osebi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.57 je na avtocesti Smednik–Drnovo v naselju Zaloke, občina Krško, prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega vozila. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Krško so poškodovanega voznika oskrbeli na kraju.

Izpostava Kranj

Ob 15.33 so na glavni cesti Podbrezje–Posavec, občina Naklo, trčili dve osebni in kombinirano vozilo. Iz vozil so iztekale motorne tekočine, poškodovanih oseb v nesreči ni bilo. Gasilci GARS Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in sanirali iztekle tekočine.

Ob 23.37 je na cesti Britof–Šenčur, občina Šenčur, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na bok. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in z dvigalom postavili vozilo na kolesa ob cestišče. Ukleščeno osebo so s tehničnim posegom rešili iz vozila in predali reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.56 sta v Ulici Vladimirja Dolničarja v Dobrovi, občina Dobrova - Polhov Gradec, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Dobrova so zavarovali kraja dogodka, posuli razlite tekočine z absorbentom, odklopili akumulatorja in nudili pomoč pri odstranitvi vozil in razbitin s cestišča.

Izpostava Maribor

Ob 15.42 so na Dupleški cesti v Mariboru posredovali gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, kjer je prišlo do prometne nesreče dveh osebnih vozil. S tehničnim posegom so iz vozila rešili eno osebo ter reševalcem NMP Maribor pomagali pri prenosu in oskrbi ponesrečencev.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.20 je na avtocesti Murska Sobota – Maribor, pred izvozom Vučja Vas, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota in Ljutomer.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.36 so v Podvolovljeku, občina Luče ob Savinji, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Luče ob Savinji so pogasili goreče saje, pregledali dimnik in prostore s termovizijsko kamero ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 10.13 je v naselju Vopovlje, občina Cerklje na Gorenjskem, med varjenjem zagorel lesen tram. Požar so pogasili že domači. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem so iznesli ožgan tram, pregledali okolico s termovizijsko kamero in prezračili prostor.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.47 je na Industrijski cesti v Grosuplju pri varjenju izolacije zagorelo na strehi industrijskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Grosuplje in Šmarje-Sap, ki so streho pogasili in ohladili.

Izpostava Maribor

Ob 4.22 je v Ulici svobode v Miklavžu na Dravskem polju zagorela lesena vrtna lopa s skladiščem drv. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž na Dravskem polju so požar pogasili, iznesli ogorele dele ter pregledali objekt z termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.08 so na Pečinah, občina Tolmin, gasilci PGD Ponikve - Planota posredovali na požarišču objekta, kjer je bil po včerajšnjem požaru opažen dim. Gasilci so pogasili tleče ostanke požara.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.30 je v ulici Šmihel v Novem mestu gorelo ostrešje lesenega bivalnega objekta velikosti 6 x 8 metrov. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar omejili in pogasili. Gasilci PGD Šmihel pri Novem mestu so ostali na gasilski straži do 23.00. Na kraju so bili prisotni policisti.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.13 so na Koroški cesti v Radljah ob Dravi v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje, ki so do prihoda gasilcev izgorele. Gasilci PGD Radlje so s termovizijsko kamero pregledali dimnik in ostrešje objekta.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 21.01 so v bližini Dečkove ceste v Celju gasilci PGE Celje pogasili manjši kup vejevja in trave.

Izpostava Koper

Ob 15.33 so v bližini zapuščenega rudnika v Sečovljah v občini Piran gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje pogasili požar, v katerem je zgorelo okoli 100 kvadratnih metrov grmičevja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.57 je v Zduši, občina Kamnik, ob gospodarskem poslopju gorel kup navlake. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik in Kamniška Bistrica. Reševalci NMP Kamnik so lastnika, ki se je pri poskusu gašenja poškodoval, na kraju oskrbeli in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Dr. Julija Polca Kamnik.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 10.56 se je v Martinjaku, občina Cerknica, v potoku pojavil madež. Posredovali so gasilci PGD Cerknica in Poklicnega industrijskega gasilskega društva (PIGD) Lož, ki so na kraju ugotovili, da gre za izpust fekalij, zato so zajezili potok s cevmi in površino sanirali s čistilnim sredstvom. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 7.47 so v bližini naselja Dolnja Bitnja v občini Ilirska Bistrica med čiščenjem rečne struge naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Notranjske in Severnoprimorske regije, ki so odstranili tri minometne mine italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarne najdbe so do uničenja prepeljali na skladiščenje v vojaško skladišče Mačkovec.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.28 je v naselju Lehen ma Pohorju v občini Podvelka prišlo do motenj v oskrbi z električno energijo. Brez elektrike je ostalo 648 odjemalcev. Napako so odpravili delavci Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 19.47 so na Malem Vrhu, občina Brežice, gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše.

Izpostava Celje

Ob 14.40 so v Marija Reki občina Prebold gasilci PGD Prebold-Dolenja vas-Marija reka v sodelovanju z občani razžagali in odstranili podrto drevo.

Ob 20.08 ja v Spodnjih Stranicah, občina Zreče, na regionalno cesto padlo drevo. Gasilci PGD Stranice so drevo razžagali in ga odstranili s cestišča.

Izpostava Koper

Ob 8.26 so v Ulici Zvonimira Miloša v Izoli gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala in rešili občanko s psom.

Ob 21.51 je občan obvestil, da je poškodovana oseba zaklenjena v stanovanju na Hrvatinovi ulici v Ankaranu. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so s tehničnim posegom odprli vrata in stanovalki pomagali do prihoda reševalcev ter pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 15.00 so v naselju Lajše, občina Železniki, gasilci PGD Selca odstranili drevesa, ki so ovirala promet.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.45 so na Brodarjevem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije skozi okno vstopili v stanovanje v prvem nadstropju ter pobrali stanovalko, ki je padla z invalidskega vozička.

Ob 14.17 so v Ulici 28. maja v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo lestve vstopili skozi okno v prvem nadstropju, kjer so na tleh našli starejšo osebo. Omogočili so vstop reševalcem ter nudili pomoč pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 16.33 so v naselju Renke, občina Litija, gasilci PGD Litija s cestišča odstranili podrto drevo.

Ob 18.24 so na lokalni cesti Gabrje–Janče v Ljubljani gasilci PGD Prežganje odstranili drevo, ki je padlo na cesto.

Ob 19.38 so na Rimski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem je bila obolela oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.19 je v Vrazovi ulici v Murski Soboti zaradi počene vodovodne cevi pričelo zalivati kleti bližnjih hiš. Gasilci PGD Murska Sobota so izčrpali vodo iz zalitih kleti.

Ob 17.59 se je na relaciji Veržej–Dokležovje, občina Veržej, podrlo drevo preko cestišča. Gasilci PGD Veržej so drevo razžagali in ga odstranili s cestišča.

Izpostava Ptuj

Ob 17.59 je v Stanečki vasi, občina Majšperk, drevo viselo nad cestiščem. Gasilci PGD Majšperk so drevo podrli, odstranili ter počistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v četrtek zjutraj in dopoldne bo predvsem v severovzhodni Sloveniji pihal močan jugozahodnik, ki bo na izpostavljenih legah dosegal hitrosti okoli 80 kilometrov na uro.

 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/