Skoči do osrednje vsebine

Nagovor predsednika vlade Janeza Janše na 15. strateški konferenci o trgovini

Predsednik vlade je danes nagovoril udeležence tradicionalne 15. strateške konference o trgovini, ki je v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani potekala na spletu.

Predsednik vlade Janez Janša je v nagovoru udeležencem konference poudaril, da je bila panoga trgovine gotovo med najbolj izpostavljenimi in prizadetimi zaradi pandemije koronavirusa. "In vendar ste v najbolj kritičnih časih zaposleni v trgovini delovali organizirano in učinkovito. Bili ste del najpomembnejše kritične infrastrukture. Na povsem nove in zahtevne okoliščine ste se prilagodili tako rekoč čez noč. Vaše delo, za katero ste redko deležni zahvale, je bilo v tem času in je še vedno neprecenljivo. Trgovci ste ves čas epidemije zagotavljali nemoteno oskrbo prebivalstva, za kar se vam iskreno zahvaljujem."

V nadaljevanju nagovora je predsednik vlade dejal, da je trgovina zelo pomemben del slovenskega gospodarstva, saj ustvari približno 35 odstotkov vseh prihodkov gospodarstva in zaposluje skoraj 20 odstotkov zaposlenih v gospodarstvu. Konec lanskega leta je bilo v trgovini več kot 107.000 zaposlenih.

"Ena od posledic pandemije covida-19 je gotovo pospešitev procesa digitalizacije. Uvajanje digitalizacije v gospodarstvu je še posebej izrazito v panogi trgovine. Pri tem ne gre samo za digitalizacijo trženja, temveč tudi za digitalizacijo poslovnih procesov."

Predsednik vlade je v nagovoru poudaril, da je spletna trgovina na globalni ravni še leta 2019 znašala dobrih 3,35 trilijona dolarjev (tri tisoč tristo petdeset milijard milijonov dolarjev), kar je obsegalo 13,6 odstotka vse trgovine. V letu 2020 je spletna globalna trgovina zrasla na 4,28 trilijona dolarjev, za letos pa se pričakuje, da bo znašala skoraj 5 trilijonov dolarjev. Kot je dejal predsednik vlade, tudi v Sloveniji raste število tistih, ki se odločajo za spletne nakupe. Leta 2019 se je 66 odstotkov uporabnikov interneta, starih od 16 do 74 let, odločilo za vsaj en spletni nakup. Lani je bilo takih uporabnikov že 72 odstotkov. Prodaja preko spleta po njegovem mnenju odpira nove trge in poslovne priložnosti ter je nuja za rast in razvoj trgovskih podjetij. "Prodaja preko spleta v resnici postaja trgovina brez meja, saj so kupci lahko vsi, ki imajo dostop do spleta, ne glede na to, v katerem koncu sveta živijo.

Vlada se zaveda pomembnosti digitalizacije. Naš cilj je jasen – ustvarjati možnosti za prestrukturiranje tradicionalne industrije v industrijo znanja in inovacij. To bo ustvarilo nova delovna mesta z višjo dodano vrednostjo ter omogočilo prehod v zeleno, ustvarjalno in pametno gospodarstvo. V okviru nacionalnega načrta za oživitev in odpornost smo že sprejeli ukrepe, ki bodo omogočili vse našteto in s tem tudi večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva."

Predsednik vlade je v nagovoru udeležencem konference dejal, da vlada vseskozi spremlja gospodarstvo in sprejema ukrepe, ki so mu v pomoč. "Sprejeli smo obsežen predlog davčnih sprememb, ki bodo, če bodo sprejete v državnem zboru, za kar se trudimo, še posebej pozitivne za panogo trgovine. V predlogu davčnih sprememb se predlaga znižanje davkov, s čimer želimo zagotoviti višje plače, ne da bi to povečalo stroške za podjetja oziroma delodajalce. Prepričan sem, da se bo velik del zvišanja plač prelil v potrošnjo v trgovini."

V nadaljevanju nagovora je spregovoril o epidemiji covida-19. "Pred letom dni smo z upanjem čakali na čas, ko bo na voljo učinkovito cepivo proti koronavirusu. Danes cepivo imamo, lahko ga celo izbiramo, a žal precepljenost ni dovolj visoka ob tem, ko vemo, da samo dovolj visoka precepljenost zagotavlja, da bomo zmagali v boju s tem nevarnim virusom, ki ogroža vse, v kar smo verjeli in za kar smo si kot narod in človeštvo prizadevali. Danes še posebej vemo, da je zdravje tista največja vrednost. Predvsem pa ogroža naše zdravje in življenje. Zato mi dovolite, da se zahvalim vsem, ki ste se že cepili, pa tudi da povabim vse, ki se še niste, da to storite. Le tako bodo varni vaše zdravje, zdravje vaših bližnjih pa tudi delovno okolje tako za vse zaposlene v trgovini kakor tudi za kupce in ponovna zapiranja, kar bi bilo najslabše, ne bodo potrebna."

Predsednik vlade je na koncu nagovora udeležencem konference zaželel uspešno delo in čim več zadovoljnih kupcev tudi v prihodnje. Podal je zagotovilo, da se bo vlada tudi v prihodnje trudila ustvarjati okolje, v katerem bodo plače in pokojnine višje ter bodo ljudje imeli več denarja za to, da si v trgovinah nabavijo vse, kar potrebujejo.