Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti prisluhnil novim orglam v koprski stolnici

Vladni obiski slovenskih regij so vsestransko koristni, saj med drugim omogočajo vpogled v dosedanje dosežke, prihodnje načrte, potrebe in želje na področju kulture v posameznih regijah. Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je 19. oktobra 2021 obiskal Obalno-kraško regijo.

Vladni obisk v Obalno-kraški regiji se je tudi tokrat začel z vladnim delovnim posvetom v Kopru, končal pa z javno tribuno v Lipici, na kateri se je predsednik vlade skupaj z ministri srečal z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.

V Kopru si je minister dr. Simoniti, v tamkajšnji stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja na Titovem trgu, ogledal nove orgle in jim prisluhnil. Orgle, ki jih je zasnoval znani francoski skladatelj in organist Jean Guillou, so v koprski župniji pridobili z uspešno kandidaturo na mednarodnem razpisu švicarske koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha. Doslej največje cerkvene orgle v Sloveniji bodo ob izjemnem zvoku in akustiki lahko navduševale tudi največje koncertne mojstre in najbolj zahtevno publiko. Prvič bodo za javnost zadonele novembra letos.

Po koprskih orglah si je minister v Piranu ogledal tudi mozaik, ki ga je na pročelju kapele pri nastajajočem zdravstvenem sanatoriju ustvaril Prešernove nagrajenec, pater Marko Ivan Rupnik. V tem obmorskem mestu se je seznanil tudi s projektom postavitve kipa Angela upanja – mogočno skulpturo kiparja Mika Simčiča bodo postavili na rob obzidja osrednje piranske cerkve, cerkve sv. Jurija.

Delovni obisk na terenu je minister zaključil v Štanjelu, kjer ga je sprejel župan Občine Komen Erik Modic. Med pogovorom o občinskih projektih na področju kulture je župan ministru med drugim predstavil Informacijsko središče Nature 2000, ki bo novembra letos začelo delovati v prenovljenem delu gradu Štanjel. V interpretacijskem centru, vzpostavitev katerega je ministrstvo sofinanciralo s 860.000,00 evri, bodo izčrpno in večplastno prikazali naravne in kulturne prvine Krasa skozi čas. Center bo pomembno prispeval k popularizaciji kulturne dediščine in narave, saj bodo vzpostavili inovativno interpretacijsko povezavo med snovno in nesnovno kulturno dediščino na Krasu.