Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. oktobra 2021.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.25 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor na krovu poletela v Velenje, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Velenje pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.46 sta na regionalni cesti pri Metnem Vrhu, občina Sevnica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem in policistom, izvlekli vozilo in očistili vozišče. Reševalci NMP Sevnica so oskrbeli in nato v Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica prepeljali poškodovani osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.32 sta na cesti na Količevem v občini Domžale trčili osebni vozili. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja ter z absorbentom posuli razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP.

Ob 16.40 se je na cesti med Livoldom in Mozljem v občini Kočevje zgodila prometna nesreča. Motorist je s cestišča zapeljal na brežino in se hudo poškodoval. Poleg reševalcev in policije so posredovali tudi gasilci PGD Livold, ki so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče ter nudili zavarovanje kraja pristanka helikopterja HNMP Slovenske vojske. Poškodovanega motorista so s helikopterjem prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.27 sta trčili osebni vozili v križišču Tržaške in Ceste proletarskih brigad v Mariboru. Aktivirani so bili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila ter posuli in nevtralizirali iztekle motorne tekočine na cestišču. Delavci komunalnega podjetja Nigrad so poskrbeli za poškodovani semafor, delavci Pomgrad-a so dokončno počistili cestišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.36 sta v kraju Ključarovci pri Ljutomeru, občina Križevci, trčili osebni vozili. Pri tem se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Ljutomer so pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe, razsvetljevali kraj dogodka, počistili cestišče ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ljutomer.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.38 sta na cesti Spodnja Idrija–Ledinsko Razpotje v občini Idrija trčili osebni vozili, pri čemer ni bilo poškodovanih, nastala pa je gmotna škoda. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč policiji in razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom.

Izpostava Novo mesto

Ob 05.28 sta v naselju Mali Slatnik, občina Novo mesto, trčila kombinirano vozilo in osebno vozilo, ki je zapeljalo s cestišča, se prevrnilo in obstalo na strehi. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 9.32 je na cesti Trebnje–Mirna v bližini odcepa za naselje Dol pri Trebnjem, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo s ceste na travnik, se prevrnilo in obstalo na boku. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali mesto dogodka, nudili pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto in dežurne zdravnice ZD Trebnje, ki so poškodovanega oskrbeli ter ga prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci so odklopili akumulator ter opravili pregled vozila zaradi možnosti iztekajočih motornih tekočin. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.37 je v Novem naselju v Gornjem Gradu zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gornji Grad, Bočna in Nova Štifta so zavarovali kraj dogodka, požar omejili in pogasili, prezračili hišo, pregledali požarišče s termovizijsko kamero ter pokrili ostrešje s folijo.

Izpostava Kranj 

Ob 3.28 je zagorelo v industrijskem objektu na Cesti Franceta Prešerna, občina Jesenice. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 0.25 so v Jareninskem Dolu, občina Pesnica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Pernica in Jarenine so počakali, da so saje dogorele, nato pa so na podstrešju pregledali okolico dimnika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.20 je v naselju Pečine, občina Tolmin, zagorela stanovanjska hiša. Požar so pogasili gasilci PGD Ponikve-Planota, Most na Soči in Tolmin.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.58 je na regionalni cesti Velike Lašče - Ortnek, občina Ribnica, zagorelo osebno vozilo v motornem delu. Gasilci PGD Ribnica in PGD Velike Poljane so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 0.30 je v Splitski ulici v Ljubljani pri osnovni šoli na gradbišču gorel kup smeti. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Ob 15.53 so na dvorišču zapuščenega objekta na Masarykovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili manjši kup gorečih lesenih podatkov.

Izpostava Maribor

Ob 16.58 je je zagorela trava ob parkirišču tovornjakov ob Tržaški cesti v naselju Razvanje v občini Maribor. Okoli 4 kvadratne metre suhe trave so pogasili gasilci PGD Razvanje in JZ GB Maribor.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 22.16 se je v Vrbju, občina Žalec, v prostorih stanovanjske hiše širil vonj po plinu. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Vrbje. Zavarovali so kraj dogodka, iz objekta ter sosednjih objektov začasno umaknili prebivalce, izmerili vsebnosti plinov v zraku ter skupaj z dežurnim vzdrževalcem plinovodnega podjetja pregledali plinske vode.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.49 je na Cesti pod parkom v Velenju na kotalkališču iz delovnega stroja puščalo olje. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvo posuli razlito olje in očistili tla.

Izpostava Kranj

Ob 14.35 je na delovnem stroji na Rečiški cesti na Bledu počil cev za hidravliko, iz nje pa je iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGD Bled so s tehničnim posegom preprečili nadalje iztekanje in z vpojnimi sredstvi nevtralizirali izteklo olje.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.24 je na Slovenski cesti v Ljubljani, zaradi poškodbe avtodvigala, izteklo hidravlično olje na površini okoli 120 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana so sanirali razlite tekočine z absorbentom.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.29 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v industrijski coni iz parkiranega tovornega vozila,  zaradi napake na hidravlični napravi, izteklo približno 80 litrov hidravličnega olja. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so preprečili nadaljnje iztekanje, madež posuli za absorbentom in počistili asfaltirano površino.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.46 so našli pri prenavljanju strehe objekta na Župančičevi cesti v Kamniku najdena bombo. Posredoval sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije ter Zahodnoštajerske regije. Ročno bombo jugoslovanske izdelave sta uničila na varni lokaciji.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Novo mesto

Ob 15.01 je bila na širšem območju Novega mesta na desni strani reke Krke zaradi pretrganega električnega kabla na daljnovodu prekinjena oskrba z električno energijo. Izpadlo je 19 transformatorskih postaj in okoli 2961 uporabnikov. Dežurni delavci Elektra so okvaro odpravili do 16. ure.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 15.25 so v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju gasilci GARS Kranj iz pokvarjenega dvigala rešili tri osebe ter obvestili vzdrževalca.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.20 so gasilci GB Ljubljana v prisotnosti policije odprli vrata stanovanja na Topniški ulici v Ljubljani, v katerem je bila preminula oseba.

Izpostava Maribor

Ob 14.36 so posredovali gasilci JZ GB Maribor na Veluščkovi ulici v Mariboru, kjer so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor.

Ob 17.02 so gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja na Bezjakovi ulici v Pekrah v občini Maribor, v katerem se je nahajala onemogla starejša oseba. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.40 je na Cesti OF v Cerknem osebno vozilo brez voznika zdrsnilo s cestišča. Lastniku so na pomoč priskočili gasilci PGD Cerkno, ki so vozilo z vrvjo potegnili nazaj na cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/