Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na obisku v Obalno-kraški regiji

Vlada Republike Slovenije je danes obiskala Obalno-kraško regijo, ki jo sestavljajo občine Ankaran, Divača, Hrpelje - Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana. Regija ima dobre rezultate predvsem pri kazalnikih razvitosti, ki so vsi nad slovenskim povprečjem. Pri drugih izstopa po podpovprečni brezposelnosti tako mladih kakor tudi skupni brezposelnosti, visokem deležu prečiščenih odpadnih voda in dokaj nizki ogroženosti zaradi naravnih nesreč. Obalno-kraška regija je obenem poleg osrednjeslovenske edina z nadpovprečnim bruto domačim proizvodom na prebivalca in tudi po produktivnosti sledi osrednjeslovenski regiji.

Nadpovprečna sta še razpoložljivi dohodek na prebivalca in zaposlenost. Poleg turizma ima regija dokaj ugodne naravne danosti za kmetijstvo, najpomembnejši kmetijski panogi v regiji sta vinogradništvo in oljkarstvo. Obalno-kraška regija je tudi edina slovenska regija, ki leži ob morju. Naravne danosti regiji omogočajo, da ima zelo razvit turizem, ki je tako v Slovenskem primorju kot na Krasu izjemno pomembna gospodarska panoga.

Člani in članice vlade so današnji obisk začeli z delovnim posvetom v Pretorski palači v Kopru, kjer je vladno ekipo v uvodu pozdravil koprski župan Aleš Bržan. V svojem nagovoru je župan izrazil veselje, da vladna ekipa dobro deluje in da je bil tudi zaradi posluha vlade izpeljan že marsikateri projekt, pomemben za lokalno skupnost. Župan je posebej poudaril sprejem državnega prostorskega načrta za ureditev oskrbe prebivalstva slovenske Istre in kraškega zaledja s pitno vodo, saj je to najpomembnejši projekt za to območje. Kot je dejal župan, je sodelovanje občine z vlado korektno, prav tako  je prepričan, da se bo to dobro sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnosti.

Na delovnem posvetu so ministrice in ministri spregovorili predvsem o projektih v regiji na področjih dolgotrajne oskrbe, pravosodja, kohezijskih in evropskih sredstev, gospodarskih priložnosti, turizma, izobraževanja, kulture, notranjih zadev, kmetijstva, kulture, zdravstva in upravnih storitev, v okviru zadnjih predvsem krajšanja čakalnih dob. Precej pozornosti je vlada namenila infrastrukturnim projektom in reševanju izzivov glede varovanja okolja in prostora.

Predsednik vlade se je po vladnem delovnem posvetu v prostorih koprske škofije srečal s koprskim škofom msgr. dr. Jurijem Bizjakom, nadalje je opravil delovno kosilo z župani obalno-kraške regije in se v nadaljevanju dneva srečal z vodstvom podjetja Mahle Electric Drives Komen, d.o.o. ter si ogledal tudi proizvodnjo podjetja.

Med srečanjem koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka in predsednika vlade je bilo v ospredju predvsem delovanje škofije na karitativnem področju. Sogovornika sta na sestanku spregovorila tudi o vlogi verskih skupnosti v družbi. Ob srečanju se je predsednik vlade Janez Janša vpisal v častno knjigo gostov koprske škofije.

Na delovnem kosilu po srečanju s koprskim škofom se je predsednik vlade v družbi z ministri Andrejem Vizjakom, Jernejem Vrtovcem in Zvonetom Černačem srečal z vsemi župani obalno-kraške regije. Ob kosilu so spregovorili predvsem o ključnih razvojnih dilemah, regionalnih izzivih in težavah. Sodelovali so župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik, županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, županja Občine Hrpelje - Kozina Saša Likavec Svetelšek, župan Občine Izola Danilo Markočič, župan Občine Komen Erik Modic, župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, župan Občine Piran Đenio Zadković in župan Občine Sežana David Škabar.

V Komnu se je predsednik vlade sestal z vodstvom podjetja MAHLE Electric Drives Komen, d. o. o., kjer si je ogledal tudi proizvodnjo. V podjetju proizvajajo ulitke iz aluminijaste zlitine s posodobljeno mehansko obdelavo in drugimi operacijami. Družba MAHLE Electric Drives Komen, v kateri je danes zaposlenih 110 ljudi, postaja pomemben člen v globalni dobaviteljski verigi aluminijastih komponent pogonskih in pomožnih motorjev za potrebe električne mobilnosti. Izdelki MAHLE so vgrajeni v vsaj vsako drugo vozilo po vsem svetu. Komponente in sistemi MAHLE se že desetletja uporabljajo tudi na svetovnih dirkališčih in zunaj cest – v stacionarnih aplikacijah, za mobilne stroje, železniški promet in v pomorskih aplikacijah. Večji del proizvodnje je namenjen izpolnjevanju potreb avtomobilske industrije in drugih proizvajalcev vozil, še posebej na področju aluminijastih delov za avtomobilske sestavne dele.

Glavni temi pogovora z vodstvom podjetja sta bili podnebni cilji EU za leto 2030 in zeleni prehod, sogovorniki pa so govorili tudi o problematiki dobave in cen materialov ter surovin.

Predsednik vlade je regijski obisk zaključil na javni tribuni o razvoju obalno-kraške regije.