Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo Slovenske vojske

Sodelovanje Slovenske vojske in Policije je urejeno doktrinarno v Resoluciji o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije, kjer je sodelovanje med deležniki nacionalnega varnostnega sistema imperativ za celovito zagotavljanje odgovora na sodobne grožnje.

Podlage za tesno sodelovanje med Slovensko vojsko in Policijo pa so tudi v obrambni zakonodaji (v 24. členu Zakona o službi v Slovenski vojski), kot v zakonodaji s področja notranjih zadev (na primer v 2. člen Zakona o organiziranosti in delu v policiji).

Na podlagi navedene zakonodaje imata Slovenska vojska in Policija sklenjen Načrt sodelovanja med Slovensko vojsko in Policijo za leto 2021 (številka 8012-30/2020-2, z dne 16. 12. 2020), kjer je pod točko 40 določeno, da je v okviru logistične podpore omogočena izposoja, uporaba določenih sredstev, opreme in vozil v primeru zahtevnih dogodkov. Takšne vrste logistična podpora je mogoča na podlagi predhodnega zaprosila Policije.

Ne glede na omenjeno pojasnjujemo, da Slovenska vojska nedavno ni dala ali posodila Policiji nobenih »metalcev plinskih sredstev«.

Informacija je morda povezana z zadevo, ko je Slovenska vojska na zaprosilo policije s konca septembra policiji dala na vpogled manjšo količino  CS sredstev (36 kos naboj 40LV CS prah in 2 kos ročna bomba RW70/2 CS), saj gre za tako imenovana »plinska sredstva«. Policija je ta sredstva pregledala in ugotovila, da za njihovo uporabo niso ustrezna in so nekompatibilna. Policija teh sredstev torej v nobenem primeru ni uporabila.