Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič v obalno-kraški regiji: "S krepitvijo digitalnih znanj do uspešnejše in naprednejše regije"

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je udeležil regijskega obiska Vlade Republike Slovenije v obalno-kraški regiji. V okviru obiska je minister obiskal Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo Univerze na Primorskem, podjetji Obala mobilnost in Dinit Card Service ter Inkubator Sežana.

Minister je obisk skupaj s člani vlade začel z delovnim posvetom v Kopru, na katerem so obravnavali regionalne problematike in razvojne priložnosti obalno-kraške statistične regije, temu pa so sledili ločeni programi predsednika vlade ter ministric in ministrov.

Mark Boris Andrijanič je svoj obisk začel na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo Univerze na Primorskem, ki med drugim vključuje tudi šest študijskih programov s področja informacijske tehnologije. Med njimi izstopa mednarodni doktorski študijski program Računalništvo in informatika, ki daje poudarek internacionalizaciji raziskovanja. S tem programom izobražujejo nove generacije vodilnih raziskovalcev, ki bodo prispevale k znanstvenemu in tehnološkemu napredku. Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je ob tem poudaril pomen izobraževanja kadrov za skupni napredek družbe: "Mlade moramo navduševati nad naravoslovnimi in tehničnimi znanji. Ta morajo postati popularna in privlačna, saj bomo le z izobraženim kadrom konkurirali digitalno najnaprednejšim državam."

Raziskovalka z Inštituta Andreja Marušiča in visokošolska sodelavka na fakulteti dr. Nastja Cepak sta ministru predstavili Center za kriptografijo UP FAMNIT, v katerem od leta 2018 raziskujejo področje hranjenja informacij na učinkovit, zanesljiv in varen način.

V nadaljevanju obiska se je minister sestal z vodstvom dveh inovativnih podjetij, Go Giro Share in Obala mobilnost. Go Giro Share od leta 2019 stremi k zagotavljanju trajnostne mobilnosti, Obala mobilnost pa je v sodelovanje povabila Mestno občino Koper, s katero uspešno sodelujeta pri vzpostavitvi preproste in dostopne mobilnosti. Ta prispeva k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, prebivalcem in prebivalkam pa s tem zagotavljata bolj kakovostno življenje v urbanem okolju.

Minister je obiskal tudi podjetje Dinit Card Service, katerega primarna dejavnost je procesiranje kartic in plačil. Inovativno podjetje Dinit Card Service procesira več kot 400.000 prodajnih mest in razvija proizvode tako v segmentu POS-terminalov kot bankomatov in e-trgovine. Podjetje vsakodnevno zapiše več kot sto tisoč transakcij, obenem pa se srečuje tudi z izzivi. V času okrevanja zaradi posledic pandemije koronavirusa trenutno dosegajo le tretjino svojih stalnih prihodkov. Z vpeljevanjem slovenskega strokovnega znanja jim bo uspelo premostiti tudi to oviro.

Minister za digitalno preobrazbo je zatem skupaj z ministrom za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonkom Černačem obiskal najstarejši in največji podjetniški inkubator v Sloveniji – Inkubator Sežana, ki že 30 let podpira mlade inovativne podjetnike. Inkubator je začel delovati v opuščenih prostorih Iskre v Sežani. Danes je na 7.000 m2 površine več poslovnih prostorov z več kot 100 pisarnami in skupnimi prostori, prostori za tako imenovani coworking in laboratoriji. Direktor Dorijan Maršič je predstavil poslanstvo podjetja, ki je spodbujanje in promoviranje podjetniške kulture in ustvarjanja novih podjetij. V 30 letih so v Inkubatorju Sežana ustvarili več kot 350 novih zagonskih podjetij. So edini član Evropskega združenja inkubatorjev in tehnoloških parkov v Sloveniji ter edini inkubator, ki ima certifikat EU BIC, kar pomeni, da je certificiran s strani Evropske komisije.

Regijski obisk je minister za digitalno preobrazbo zaključil na javni tribuni v Lipici z gospodarstveniki, župani in nosilci razvoja v regiji.