Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. oktobra 2021

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 20.53 sta v bližini naselja Boršt, občina Brežice, trčila osebni avtomobil in traktor, ki je zapeljal s cestišča in se prevrnil na bok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka odklopili akumulatorja, s pivniki odstranili iztekle motorne tekočine, počistili cestišče in traktor postavili na kolesa. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Celje

Ob 21.00 se je v naselju Andraž nad Polzelo, občina Polzela osebno vozilo prevrnilo na streho. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje, Andraž, Polzela in Ločica ob Savinji, ki so zavarovali kraj, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator ter sanirali cestišče. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.47 je na primorski avtocesti med priključkom Vrhnika in cestninsko postajo Log, občina Vrhnika, voznik izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal iz cestišča. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci PGD Stara Vrhnika so na prošnjo policije zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 14.52 sta v naselju Zgornja Polskava, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, očistili po vozišču iztekle motorne tekočine in nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe reševalce Nujne medicinske pomoči (NMP), ki so nato poškodovano osebo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.56 se je na cesti Tolmin–Most na Soči, občina Tolmin, tik pred galerijo osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč tolminskim policistom. Poškodovano voznico so svojci sami prepeljali na pregled v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

Ob 21.45 je pri kraju Vipavski Križ, občina Ajdovščina, na hitri cesti (HC) osebno vozilo pristalo na strehi. Nastala je materialna škoda na vozilu, voznik je bil poškodovan in oskrbljen od ekipe NMP Ajdovščina. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali mesto nesreče, nudili pomoč ekipi NMP Ajdovščina, vozilo postavili na kolesa in ga umaknili z voznega pasu.

Izpostava Postojna

Ob 17.51 je na Partizanski cesti v Sežani osebno vozilo trčilo v pešca. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč pri oskrbi reševalcem in pri usmerjanju prometa policiji. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Sežana in poškodovanca nato na nadaljnje zdravljenje prepeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.06 sta Srednjem Doliču v občini Mislinja trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja ter pomagali reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) pri oskrbi poškodovanih. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so dve poškodovani osebi prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, dežurni delavci Vzdrževanja in obnove cest (VOC) Celje pa so sanirali posledice in očistili cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.54 je na Industrijski cesti v Slovenskih Konjicah zagorelo v silosu v podjetju Konus Konex. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Industrijske gasilske enote (IGE) Konus so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, ohlajali silos, prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Ob 19.19 je v Gajih v Trnovljah pri Celju, občina Celje, na prostem zagorela odpadna surovina v podjetju Dinos. Gasilci PGE Celje, PGD Trnovlje, PGD Škofja vas in PGD Ljubečna so požar omejili in pogasili posamezna žarišča s pomočjo delovnega stroja.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.32 je na Kidričevi ulici v Kočevju zopet zagorelo na pogorišču zapuščenega objekta. Gasilci PGD Kočevje so pogasili in porušili leseno steno.

Izpostava Ptuj

Ob 16.12 je v bližini Bercetove ulice v Središču ob Dravi zagorelo v sušilnici za koruzo. Gasilci PGD Središče ob Dravi in Obrež so požar, ki je sušilnico uničil, pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.47 je na Cesti 24. junija v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar se je iz gorečega vozila razširil na bližnje osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Črnuče in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili in opravili preventivni pregled okolice. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Postojna

Ob 1.16 je v naselju Ponikve, občina Sežana, gorelo osebno vozilo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Štjak so pogasili in izdatno zalili goreč avtomobil ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 1.25 je v naselju Ponikve, občina Sežana, gorel še en avtomobil. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Štjak so pogasili goreči avtomobil in približno 5 kvadratnih metrov okolice ter požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 12.01 je na Mlakarjevi ulici v Šenčurju iztekalo gorivo iz tovornega vozila. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so očistili po vozišču razlite motoren tekočine, tehnično in požarno zavarovali kraj nesreče.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.10 je na Cesti 24. junija v Ljubljani iz ožganih vozil, ki so goreli ponoči, iztekalo gorivo v kanalizacijski jašek. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pregledali območje, zavarovali kraj in madež razlit po parkirišču posuli z absorbentom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 15.47 so v Gradišču, občina Šmartno pri Litiji, na travniku našli Italijansko protipehotno letalsko bombo. Pripadnika Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) sta jo na kraju uničila. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.32 so pri naselju Štrit, občina Škocjan, v gozdu našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili minometno mino, kalibra 81mm, italijanske izdelave, sedem minometnih min, kalibra 81mm, nemške izdelave in dva ostanka minometnih min, vse ostanek iz druge svetovne vojne. O najdbi so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.56 je na Goriški cesti v Velenju voda zalila prostore zaklonišča stanovanjskega objekta. Vodo so iz objekta prečrpali gasilci PGD Velenje.

Ob 13.56 je na Ulici Toneta Melive v Slovenskih Konjicah oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Zreče so osebo nepoškodovano s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Izpostava Koper

Ob 10.10 so na Vojkovi ulici v Luciji gasilci GB Koper nudili pomoč pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP. Obolelo osebo so reševalci prepeljali na nadaljnjo oskrbo v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 12.01 so na Planini v Kranju ostale v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostale tri ujete osebe. Gasilci GARS Kranj so ujete osebe s tehničnim posegom rešili iz okvarjenega dvigala in izklopili dvigalo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.23 je na Vojkovi cesti v Ljubljani iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli vodo.

Ob 12.00 so na Brilejevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe. Obolelo osebo so reševalci oskrbeli na kraju in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/