Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša v državnem zboru odgovarjal na ustna poslanska vprašanja

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji 26. redni seji Državnega zbora Republike Slovenije odgovarjal na ustna poslanska vprašanja mag. Bojane Muršič (SD), Luke Mesca (Levica), mag. Alenke Bratušek (SAB) in Monike Gregorčič (SMC). Vprašanja predsedniku vlade so bila povezana s povišanjem cen energentov in drugih dobrin v Sloveniji, reševanjem okoljskih izzivov, predsedovanjem Slovenije Svetu EU ter načinom vladanja.
Predsednik vlade Janez Janša na 26. redni seji Državnega zbora

Predsednik vlade Janez Janša na 26. redni seji Državnega zbora | Avtor: KPV

1 / 2

Poslanka Bojana Muršič (SD) je predsedniku vlade zastavila vprašanje v zvezi s povišanjem cen energentov in drugih dobrin v Sloveniji. Predsednik vlade je v odgovoru na ustno poslansko vprašanje povedal, da se celoten svet ukvarja s posledicami dvigovanja cen energije. »Tudi v letu 2009 so cene energije poletele v nebo in podražitve so se prelile tudi v višje cene izdelkov, ki so odvisni od porabe energije. Domača in evropska javnost nam zagotavljata, da gre pri letošnjih dvigih cen za sezonske učinke.« Ponekod so se dolgoročne pogodbe iztekle in nove pogodbe imajo tudi do štirikrat višje cene. Dejal je, da v Sloveniji tega še nimamo, nobenemu distributerju se velike pogodbe, ki se sklepajo za daljše časovno obdobje, še niso iztekle. Glede podražitve, ki si jo je privoščil Petrol, je predsednik vlade dejal, da je ta neupravičena in je bila špekulativna. »Del špekulacij lahko zatremo s ponovnim reguliranjem marž. Za gospodinjstva, ki so ogrožena, pa je ena od možnosti, da se sprejme energetski vavčer. To možnost navaja tudi Evropska komisija.« Predsednik vlade je v odgovoru na ustno poslansko vprašanje zagotovil, da bo vlada glede podražitve energentov ukrepala in sprejela vse tiste ukrepe, ki so v okviru skupnega evropskega trga dovoljeni ali pa ki bodo dovoljeni. Ob tem je dejal, da je to ta teden tudi na dnevnem redu Evropskega sveta, za naslednji teden pa je slovenski minister za infrastrukturo sklical tudi izredni svet ministrov, pristojnih za energijo. »Ukrepali bomo tako na nacionalni kot na evropski ravni.«

Predsednik vlade Janez Janša je v odgovoru na ustno poslansko vprašanje poslanca Levice Luke Mesca poudaril, da v Sloveniji ni spirale nasilja, ampak spirala dviga okužb, ki se dogaja od protesta 5. oktobra. »Zaradi neodgovornega obnašanja, ki ga nista povzročila policija ali vlada, bomo ponovno prisiljeni uvajati ukrepe, ki ne bodo PCT-ukrepi, ampak ukrepi, ki bodo ponovno zapirali javno življenje in gospodarstvo, povzročali dodatno škodo, zavirali okrevanje po epidemiji in povzročali nove smrti.« Predsednik vlade je v odgovoru na ustno poslansko vprašanje povedal, da Slovenija beleži najhitrejšo rast okužb v Evropi in ponovno povečanje števila bolnikov v bolnišnicah in na intenzivnih oddelkih. »Verjetno lahko v naslednjem tednu pričakujemo še višje kroge spirale dviga okužb s covidom-19.« Opozoril je tudi, da je delež precepljenosti v Sloveniji premajhen, da bi PCT-ukrepe lahko spremenili v priporočila. Glede protestov pred sodišči v preteklih letih in v času, ko je bil sam protiustavno v zaporu,  je dejal, da so bili ti protesti prijavljeni, ni bilo zapiranja ulic in križišč. »Protesti, ki potekajo sedaj, pa so neprijavljeni, protestniki se zbirajo na križiščih, Ljubljančani ne morejo normalno v vrtec po otroka, ne morejo iz službe, provokacije so velike.« Opozoril je tudi, da je bilo ob zadnjih t. i. nenasilnih protestih poškodovanih 40 policistov.

V odgovoru na ustno poslansko vprašanje mag. Alenke Bratušek (SAB) v zvezi z reševanjem okoljskih izzivov je predsednik vlade Janez Janša dejal, da je Ministrstvo za okolje in prostor poleg normativne dejavnosti izrazito pospešilo investicije s področja oskrbe z vodo, ki bodo omogočale izvajanje ustavne pravice do čiste pitne vode. Iz programa dogovora za razvoj regij, ki je delna podlaga za razporejanje sredstev, je v izvajanju deset dodatnih projektov. Med največjimi je nadgradnja sistemov B in C v Pomurju ter oskrba z vodo na območju Zgornje Save (t. i. krvavški vodovod), ki bo bistveno izboljšala kakovost vode na širšem območju Kranja in okoliških občin. Med odobreni projekti je tudi brkinski vodovod, ki pomeni pomembno investicijo v sklopu zagotavljanja oskrbe z vodo na območju slovenske Istre in kraškega zaledja. Hkrati je v pripravi tudi državni načrt za zagotovitev dodatnega vodnega vira, ki bo edini lahko dolgoročno zagotovil nemoteno in kakovostno dobavo vode regiji s 100.000 prebivalci. Prvič v novejši zgodovini Slovenije pa smo iz programa Načrta za okrevanje in odpornost v višini 70 milijonov evrov namenili tudi financiranju investicij v manjše vodovodne sisteme po celotni državi, kar doslej ni bilo sistemsko urejeno. Glede zakona o prepovedi dajanja plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg je predsednik vlade dejal, da je vlada to problematiko že uredila z uredbo. »Ne nasprotujemo pa temu, da se ta problematika uredi tudi na zakonski ravni, zato tudi zakonu nismo nasprotovali oziroma ima zdaj, ko je dopolnjen, tudi našo podporo.«

Predsednik vlade Janez Janša je v odgovoru na ustno poslansko vprašanje Monike Gregorčič (SMC) v zvezi s predsedovanjem Republike Slovenije Svetu EU dejal, da je slovensko predsedovanje prvo po izbruhu epidemije, ki poteka operativno v celotnem delu, s celotno agendo, brez tega, da bi zaradi epidemije ali z izgovorom, da gre za epidemijo, to prelagali naprej. Opozoril je, da Sloveniji niso bili odvzeti nobeni dosjeji, kot je trdila ena od poslank, temveč so se na Slovenijo preložili mnogi dosjeji tudi iz preteklih predsedovanj.