Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. oktobra 2021.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 8.00 in 13.31 je bila na odseku hitre ceste Razdrto–Nova Gorica, občina Vipava, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi močne burje uvedena zapora prometa I. stopnje. Prepoved prometa je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.15 je Samotorici, občina Horjul, občanka padla po brežini okoli 20 metrov pod cesto in se pri tem poškodovala. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Horjul so ji nudili prvo pomoč in jo z vrvno tehniko potegnili na cesto, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana in prepeljali na zdravljenje.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.45 je pri Zaplani, občina Vrhnika, pri podiranju drevesa v gozdu, drevo padlo na občana in ga huje poškodovalo. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Zaplana ter gorski reševalec Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana so občanu nudili prvo pomoč in ga prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC)GBV Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 15.31 je v Iški Loki, občina Ig, nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Iška Loka so ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.09 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala obolelo osebo iz kraja Robidišče, občina Kobarid, v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.34 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala poškodovano osebo iz Radelj ob Dravi v UKC Maribor. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter pomagali pri prenosu poškodovane osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 5.25 je v naselju Smrečje, občina Vrhnika, traktor zapeljal po brežini v globel. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Podlipa-Smrečje so zavarovali kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 12.08 je na primorski avtocesti med Vrhniko in Ljubljano, občina Log-Dragomer, v smeri Ljubljane voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča, odlomil zapornico in z razbitim vetrobranskim steklom obstal na prehitevalnem pasu. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Voznik se v nesreči ni poškodoval.

Ob 17.51 je na Bakovniku v Kamniku padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi in prenosu poškodovanca. Reševalci so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 3.36 se je v naselju Spodnja Ložnica, občina Slovenska Bistrica, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili cestišče in vozilo postavili nazaj na kolesa. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Slovenska Bistrica in jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.36 je v Tišinski ulici v Murski Soboti osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili vozišče, nudili pomoč policiji in delavcem vlečne službe. V nesreči poškodovano osebo pa so na kraju oskrbeli reševalci NMP Murska Sobota in prepeljali v SB Murska Sobota.

Ob 9.17 sta na relaciji Lipovci–Dokležovje, občina Beltinci, trčila osebno vozilo in traktor. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci PGD Murska Sobota so pomagali reševalcem NMP ter očistili mesto nesreče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.34 je na cesti Robič–Kobarid pri Starem selu, občina Kobarid, padel kolesar. Posredovali so gasilci PGD Kobarid, ki so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev NMP Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin poškodovanemu kolesarju nudili prvo pomoč.

Izpostava Ptuj

Ob 0.14 sta na cesti Hrastovec–Zavrč, občina Zavrč, pred zaporo ceste z izmeničnim prehodom trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili prvo pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Ptuj, ki so nato v nesreči tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.31 je v naselju Zgornje Jezersko, občina Jezersko, gorelo v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Jezersko so pogasili požar in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.22 sta na Hladnikovi cesti v Ljubljani zagoreli dve leseni baraki. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so pogasili objekta, ki sta bila eden delno in drugi v celoti uničena. Iz enega objekta so odstranili plinsko tlačno posodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.46 je v kraju Dolga Poljana, občina Ajdovščina, prišlo do požara na dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo ter opravili ogled z termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 22.15 je na Savinjskem nabrežju v Celju na asfaltni površini gorela neznana snov. Požar sta pogasila gasilca Poklicne gasilske enote (PGE) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 19.04 so ob nogometnem igrišču v Šenčurju, zaradi odvržene rakete navijačev, na več lokacijah gorela grmovje in trava. Požare so pogasili gasilci PGD Šenčur in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.13 je v Bohoričevi ulici v Ljubljani zagorelo okrasno drevo na dvorišču večstanovanjskega objekta. Požar so pogasili stanovalci pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so preventivno pregledali okolico in požarišče dodatno zalili z vodo.

Ob 19.52 sta ob Saveljski cesti v Ljubljani na polju goreli bali sena. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica.

Izpostava Maribor

Ob 21.18 so na Tržaški cesti v Razvanju, občina Maribor, gasilci PGD Razvanje in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor pogasili travniški požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ptuj

Ob 2.53 je na Žnidaričevem nabrežju na Ptuju ob osnovni šoli zagorelo v zabojniku za odpadke. Gasilci PGD Ptuj, Grajena in Podvinci so pogasili zabojnik in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 21.25 so v potoku Javornik na Slovenskem Javorniku, občina Jesenice, občani opazili onesnaženje z neznano snovjo. Gasilci GARS Jesenice so policistom nudili tehnično pomoč pri obravnavi dogodka.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 16.00 je v Suhorju pri Dolenjskih Toplica občan v gozdu naletel na eksplozivno telo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije sta območje preiskala in našla topovsko granato 75 mm in dve ročni bombi, vse Italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Najdena eksplozivna sredstva sta odstranila in uničila na varni lokaciji. O najdbi so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 10.01 so gasilci PGE Krško na Cesti 4. julija v Krškem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem je bila mrtva oseba.

Izpostava Celje

Ob 13.57 so na Cesti na Grad v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.02 so v Levstikovi ulici v Moravskih Toplicah gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/