Skoči do osrednje vsebine

Zadnji dan obiska ministrice pri rojakih v Argentini

Delovni obisk ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch pri rojakih v Argentini se je v petek, 15. oktobra, zaključil v prestolnici.

V spremstvu veleposlanika RS v Buenos Airesu Alaina Briana Berganta je ministrica o gospodarskem povezovanju obeh držav spregovorila s člani Slovensko-argentinske gospodarske zbornice, v Slovenski hiši se je sestala s predstavniki Dušnopastirskega urada, z vodstvom Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka je imela pogovor o izzivih, s katerimi se srečujejo. Obiskala je tudi arhiv Zedinjene Slovenije, ob zaključku dneva pa je dala še intervju za Svobodno Slovenijo, časopis argentinskih Slovencev.

Povezovanje na gospodarskem področju tako med Slovenijo in Argentino kot tudi med rojaki, ki vodijo uspešna podjetja v tej državi, je izrednega pomena. Na pobudo in s podporo veleposlanika Berganta so v začetku oktobra tudi v Argentini ustanovili Slovensko-argentinsko gospodarsko zbornico. Njen namen je povezati slovenske podjetnike v Argentini med seboj, prav tako pa krepiti gospodarsko povezanost med Slovenijo in Argentino. Ministrica dr. Jaklitsch se je tako sestala s predsednikom Martinom Križem, prvim podpredsednikom Andrejem Kocmurjem in drugim podpredsednikom Tonijem Oblakom. Gre za unikum med slovenskimi poslovnimi klubi po svetu, saj združuje podjetnike slovenskega rodu, ki pa vodijo v lokalnem okolju domača podjetja. Ministrica je pozdravila tovrstno povezovanje in zagotovila vso podporo in pomoč urada, obenem pa so se dogovorili, da se povežejo tudi z drugimi gospodarskimi povezavami v Sloveniji, kot sta Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica.

Pot je nato ministrico vodila v osrednji slovenski dom v mestu Buenos Aires, v Slovensko hišo. Najprej se je ustavila pri spominskem obeležju v spomin žrtvam komunističnega nasilja v atriju doma, kjer je položila tudi venec, nato pa je sledilo srečanje z duhovnikoma dr. Juretom Rodetom in Francijem Cukjatijem iz Dušnopastirskega urada, ki skrbi za duhovno oskrbo Slovencev v Buenos Airesu v slovenskem jeziku, kar je za ohranjanje slovenske identitete izjemnega pomena. Izdajajo tudi verski mesečnik Duhovno življenje z otroško prilogo Božje stezice, ki se uporablja v slovenskih šolskih tečajih po vsej Argentini, ter slovenski verski tednik Oznanilo. Pomembna tema pogovora je bila skrb zaradi pomanjkanja slovenskih duhovnikov v Argentini, kar so v vseh pogovorih izpostavili tudi rojaki sami.

V Slovenski hiši je tudi prostor, kjer znanje nabirajo mladi abiturienti Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka. Ministrica se je srečala z ravnateljem Štefanom Godcem in podravnateljico Tatjano Modic Kržišnik. Tečaj, kjer se okoli 20 sobot v letu mladi učijo od slovnice, zgodovine pa vse do petja, letos obiskuje 116 otrok. Vrhunec za maturante pa je gotovo obisk v Sloveniji, ki se organizira ob koncu šolanja. Tam dva tedna obiskujejo tečaj slovenščine na Mladinski poletni šoli, nato pa spoznavajo razne kraje v Sloveniji in v zamejstvu. Pripravijo pa tudi čudovit nastop, s katerim se večkrat predstavijo tudi slovenskemu občinstvu. V pogovoru so povedali, da je tudi njih čas pandemije postavil pred številne izzive, vendar pa so se kljub temu poskušali prilagoditi; med drugim so pouk izvajali tudi prek spleta. Veseli so, da pouk od septembra poteka že skoraj normalno. V zadnjem času so začeli prenavljati programe, da so bolj sodobni in tako tudi bolj razumljivi novim generacijam. Žal pa se soočajo s pomankanjem učiteljev, izpostavili pa so tudi željo po večji povezanosti dijakov iz slovenskih šol v Sloveniji z njihovimi učenci. Novembra bo srednješolski tečaj obeleževal 60. obletnico delovanja. Ministrica se je predstavnikoma tečaja zahvalila za vso njihovo požrtvovalnost, plemenito delo in neštete prostovoljne ure, ki ga opravljajo za ohranjanje slovenske besede, misli in identitete med mladimi in posledično v celotni slovenski skupnosti (vsi učitelji na srednješolskem tečaju svoje delo vsa leta opravljajo brezplačno), obenem pa zagotovila, da jim Slovenija ter urad stoji ob strani pri njihovem delu ter jim ponudila pomoč, če in kjer bi jo potrebovali. , da jim pri njihovem delu tudi urad pomaga, kolikor je v njegovi moči.

V nadaljevanju programa si je ministrica dr. Jaklitsch ogledala arhiv Zedinjene Slovenije. Ministrico so seznanili s potekom digitalizacije arhiva, kar je izredno zahteven in dolgotrajen proces, saj gre za obsežen arhiv. Dan je ministrica zaključila s pogovorom z odgovorno urednico Svobodne Slovenije, glasilo Slovencev v Argentini, Mariano Poznič ter dala za glasilo tudi intervjuje. Prva številka je izšla že leta 1941, takrat še v Sloveniji, in kontinuirano izhaja še danes. Pred epidemijo pa je izhajal celo tedensko. Na svojih straneh prinaša novice iz življenja Slovencev v Argentini, Sloveniji in v svetu, poroča o kulturnih, športnih in socialnih dogodkih in o vsem pomembnem za rast in obstoj slovenske skupnosti.

S tem je ministrica dr. Helena Jaklitsch zaključila svoj obisk v Argentini, pred odhodom v domovino pa bo obiskala še naše rojake, ki živijo in delujejo v sosednji Braziliji.