Skoči do osrednje vsebine

Podaljšanje uporabe TRACES Classic sistema do 23. 10. 2021

Evropska komisija je podaljšala uporabo TRACES Classic sistema za uradni nadzor nad trgovanjem z živalmi in živalskimi proizvodi med državami članicami EU (INTRA modul) do 23. 10. 2021.

S ponedeljkom, 11. 10. 2021 je v sistemu TRACES NT začel delovati INTRA modul za uradni nadzor nad trgovanjem z živalmi in živalskimi proizvodi med državami članicami EU.

INTRA modul naj bi se vzporedno uporabljal v sistemu TRACES Classic in v sistemu TRACES NT le do sobote 16. 10. 2021, od tega datuma dalje pa le še v sistemu TRACES NT (več v novici Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin).

Evropska komisija je sporočila zamik vzporednega delovanja obeh sistemov do 23. 10. 2021 z namenom, da uporabniki osvojijo uporabo novega sistema TRACES NT. 

Izvajalcem dejavnosti, ki sami najavljajo premike živali in živalskih proizvodov med državami članicami EU v sistemu TRACES, priporočamo, da kljub zamiku ukinitve sistema TRACES Classic, elektronske najave premikov vnašajo v novi sistem TRACES NT.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) v oktobru 2021 za izvajalce dejavnosti, ki samostojno vlagajo elektronske najave za premike živali med državami članicami EU v sistem TRACES, organizia izobraževanje za INTRA modul v sistemu TRACES New Technology (TRACES NT). Zainteresirani izvajalci dejavnosti se še vedno lahko prijavijo na izobraževanje (več v novici UVHVVR).