Skoči do osrednje vsebine

Slovenska filmska ustvarjalnost v središču 14. izdaje festivala CinEast v Luksemburgu

Zaradi praznovanja 30. obletnica samostojnosti je bila Republika Slovenija, ki s CinEast tradicionalno sodeluje že deset let, povabljena, da se v času svojega predsedovanja Svetu EU predstavi v fokusu festivala kot njegova častna gostja.

Ob navedeni priložnosti se je med 7. in 9. 10. 2021 veleposlanik dr. Rado Genorio mudil na večdnevnem obisku v Luksemburgu.

Dne 7. 10. 2021 je potekala slavnostna otvoritev 14. izdaje festivala CinEast in veleposlanik dr. Genorio je bil eden od slavnostnih govornikov. Na otvoritvi se je zbralo okoli 150 gostov, med njimi tudi predstavniki mestnih oblasti in veleposlaniki, akreditirani v Luksemburgu. Po kratkem promocijskem filmu o lepotah Slovenije, ki smo ga zagotovili s pomočjo Slovenske turistične organizacije, in po projekciji nagrajenega kosovskega filma Hive, je veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju gostilo sprejem v prostorih kulturnega centra v samostanskem kompleksu Neimunster v Luksemburgu. Gostje so med drugim lahko poskusili tudi slovenska vina.

Naslednji dan 8. 10. 2021 si je okoli 60 obiskovalcev, med njimi predstavniki slovenske skupnosti v Luksemburgu, ogledalo slovenski film Vincija Vogua Anžlovarja "Babica gre na jug". S projekcijo prvega filma, ki je nastal v samostojni Sloveniji, je veleposlaništvo slavnostno obeležilo 30. obletnico slovenske državnosti. Nagovoru predstavnice Slovenskega filmskega centra Nerine Kocijančič in filmu je sledila pogostitev s slovensko penino.

Gostje so lahko v večernih urah uživali v ritmih Vaska Atanasovskega, ki je s triom The Uncles From The Dark razživel najstarejši klubu v Luksemburgu, Melusina. Otvoritveni koncert festivala, na katerem se je zbrala več kot 300 članska publika, je prav tako finančno podrla Slovenija (Ministrstvo za zunanje zadeve in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju). Avtor glasbe in besedil Vasko Atanasovski, znan po mojstrskem pristopu do raznolikih glasbenih zvrsti ter po izjemnem glasbenem opusu in izvirnosti, je doslej izdal že 15 avtorskih albumov.

Ob koncu koncerta je veleposlanik dr. Genorio iskreno čestital izvajalcem za čudovit glasbeni večer, ki je v Luksemburg prinesel živahen utrip sodobnega slovenskega glasbenega ustvarjanja in poustvarjalnega mojstrstva.

Festival Cineast je pomemben filmski festival s predstavitvijo ustvarjalnosti srednje in vzhodne Evrope, ki se je iz ljubiteljskega entuziazma razvil v pomemben vsakoletni oktobrski celomesečni dogodek s spremljajočimi razpravami, tekmovalnim programom, delavnicami, koncerti in fotografskimi razstavami.

V odličnem sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom je med 7. in 24. 10. 2021 med 55 celovečernimi in 35 kratkimi na festivalu Cineast na kar 18 projekcijah po vsem mestu predstavljenih šest celovečernih filmov slovenskih ustvarjalcev in štirje kratki slovenski filmi.