Skoči do osrednje vsebine

Minister Andrijanič: Dolenjska prestolnica - dom industrijskih šampionov

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je mudil na delovnem obisku v Mestni občini Novo mesto, kjer z odločnimi koraki stopajo na pot k digitalni preobrazbi mesta.

Na delovnem obisku je minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič sprva dejal, da se rad vrača v mesto svoje mladosti, saj Dolenjska prestolnica na okljuku reke Krke z več kot 22.000 prebivalci doživlja pravo renesanso v smeri pametnih rešitev za svoje prebivalce: »Novo mesto je v zadnjih sedmih letih postalo eno najbolj urejenih, najbolj naprednih pa tudi najbolj prijetnih mest v Sloveniji. In na to sem osebno in sedaj tudi v vlogi ministra zelo ponosen.« 

Vodstvo Mestne občine Novo mesto je ministru uvodoma predstavilo usmeritve, kako z digitalizacijo zasledujejo cilje pametnega mesta ter mu podrobneje predstavilo najnovejši  pametni sistem Sitium. Ta je na voljo kot aplikacija za mobilne telefone in kot fizična kartica, predstavlja pa nadgradnjo obstoječih javnih storitev s pametnimi rešitvami, ki bodo uporabnikom omogočale lažje, bolj fleksibilno in udobnejše koriščenje programov ter storitev javnih ponudnikov. Med prvimi storitvami, ki jih Sitium v Novem mestu omogoča, je plačilo parkirnine, kmalu pa bo sistem po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija možno uporabljati tudi za javni potniški promet.

Kot je ob slavnostni otvoritvi nove platforme dejal minister za digitalno preobrazbo, gre za najinovativnejši projekt na področju pametnih mest v Sloveniji: »Sitium je odličen dokaz, kako lahko tehnologija služi ljudem in jim olajša bivanje v mestu, zato pozdravljam iniciativo župana Gregorja Macedonija, da uvaja tovrstne tehnološke rešitve.«

Mark Boris Andrijanič je po otvoritvi pametnega sistema Sitium delovni obisk v Novem mestu zaključil na otvoritvi Laboratorija za tovarne prihodnosti v Razvojnem centru Novo mesto. Slednji na široko odpira vrata predvsem mladim in naprednim podjetjem, ki želijo svoje procese s pomočjo uporabe najnovejše tehnologije, robotov in obogatene resničnosti prestrukturirati v pametne tovarne. 

»Digitalnih zgodb ne moremo uresničiti brez inženirjev. Vzpodbuditi moramo mlade, da se podajo na pot tehniških znanj,« je v nagovoru poudaril Andrijanič. Dodal je, da si vladna služba za digitalno preobrazbo prizadeva za to, da bo v bližnji prihodnosti vsak učenec osnovne in srednje šole imel možnost za brezplačne tečaje digitalnih veščin. Veselilo ga je spoznanje, da mladi nova znanja s področja robotike in novih tehnologij prejmejo in uporabljajo predvsem v lokalnem okolju. Laboratorij za tovarne prihodnosti je prostor, ki bo mladim in podjetjem na enem mestu nudil izobraževanje in prostor za seznanitev s celotnim vodenjem in upravljanjem pametnih tovarn. “Predvsem mi je všeč, da so mladi vpeti v ta laboratorij, da se tu učijo rokovati z roboti in se navdušujejo nad poklici in znanji za prihodnost,” je zaključil minister.